Vértessomló

Hírek

Népszerű cikkek

Átalakul a magyarországi hulladékgazdálkodás

2023. május 26., péntek 11:01

Júliustól az egész országban elindul az új hulladékgazdálkodási rendszer és bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert – tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára a tárca legfrissebb Facebook-bejegyzésében.

A videóban Raisz Anikó ismertette: az új koncessziós modellben az állam helyett egy magánvállalat, a Mol hulladékgazdálkodási vállalata, a MOHU MOL Zrt. fogja végezni a hulladékgazdálkodást. Júliustól ők veszik át, gyűjtik, szállítják és előkezelik majd a lakosságtól, intézményektől, gazdálkodó szervezetektől származó, nagyjából évi 5 millió tonna hulladékot.

A lakosság számára ez a mindennapokban nem jelent érdemi változást, sőt, a rezsicsökkentett szemétszállítási díjak megőrzése mellett a változás a tárca várakozásai szerint a szolgáltatás minőségének javulását hozza majd - emelte ki az államtitkár.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az új rendszer bevezetésével együtt egy nagyon fontos környezetvédelmi célú európai uniós előírást is átvezetnek.

Bár Magyarország az elmúlt években nagy lépéseket tett a hulladékgazdálkodás fejlesztésére, és több mint duplájára nőtt az újra feldolgozott hulladék aránya, szeretnék még tisztábbá, zöldebbé tenni az országot. Ezért júliustól az Európai Unió irányelveinek és elvárásainak megfelelően bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert - mondta.

Raisz Anikó felidézte: a vonatkozó uniós irányelv arról szól, hogy a környezetszennyező termékek gyártóinak a "szennyező fizet" elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére. Az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során.

Ez a csomagolásokat, egyes egyszer használatos műanyagtermékeket, elektromos és elektronikus berendezéseket, elemeket és akkumulátorokat, gépjárműveket és gumiabroncsokat, irodai és reklámhordozó papírokat, sütőolajat és zsírt, bizonyos textiltermékeket és a fabútorokat érinti. A szennyező tehát többet fog fizetni a hulladéka elszállításáért, kezeléséért, megsemmisítéséért vagy újra felhasználásáért.

Az új rendszerben a MOHU Zrt. a körforgásos termékből képződő hulladék átvétele, gyűjtése, elszállítása, előkezelése, kereskedelme és kezelésre történő átadása mellett gondoskodik az érintett hulladékgazdálkodási létesítmények hatékony igénybevételéről és üzemeltetéséről - mondta az államtitkár.

Ettől lesz körforgásos a hulladékgazdálkodás, vagyis a gyártók arra vannak ösztönözve, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék, illetve csomagolóanyag, és környezetbarát anyagokat használjanak.

március

31 Tojásgurítás

  • Időpont: vasárnap 0:00
  • Helyszín: Tojásgurító
április

1 Tojásgurítás

  • Időpont: hétfő 0:00
  • Helyszín: Tojásgurító

4 Véradás

  • Időpont: csütörtök 15:00
  • Helyszín: Vértesomló, Művelődési Ház

23 Ruhagyűjtés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Vértesomló, Művelődési Ház

24 Ruhagyűjtés

  • Időpont: szerda 9:00
  • Helyszín: Vértesomló, Művelődési Ház
május

1 Majális

  • Időpont: szerda 16:00
  • Helyszín: Nyugdíjas Ház

11 Nemzetiségi Falunap

  • Időpont: szombat 0:00
  • Helyszín: Sportpálya, Sportcsarnok

Háziorvosi rendelés

2024. március 12., kedd 05:43

Értesítjük kedves betegeinket, hogy 2024. március 11 – 2024. március 22-ig a rendelési idő az alábbiak szerint változik:

Bővebben

Lomtalanítás Vértessomlón

2024. február 28., szerda 11:33

Az NHSZ Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. március 25-én végez lomtalanítást Vértessomlón az érvényes hulladékszállítási szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek részére.

Bővebben

Alkotói pályázat

2024. február 23., péntek 05:00

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2823 Vértessomló, Rákóczi Ferenc utca 63.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16:30 óráig
  • Szerda: 9 - 12 óráig és 13 - 16 óráig
  • Péntek: 9 - 11 óráig

Legnépszerűbb cikkek