Vértessomló

Nevezetességek, látnivalók

Vitányvár


Vitány vára a Vértes hegység északi lejtőjén, 318 méter magasan épült. A vár megteremtőjének neve ismeretlen. Annyi ma már bizonyos, hogy Róbert Károly uralkodása idején már állt, s 35 helység tartozott hozzá. 1551-től 1598-ig török kézen volt.

A gótikusan emelt vár két, négyszög alaprajzú toronyból és kicsi udvarból áll. A tornyokon 16 méter magasságban még ma is láthatók a védőoromzat nyomai. Az udvar külső falai csak 5-6 méter magasságban maradtak meg.

A rom a Vértes erdejében a falutól 10 km-re található.

GOOGLE MAP térképen

A vértessomlói Kegytemplom


Vértessomló kegytemploma a településtől 1500 lépésre található az 1873. évi Visitatio szerint. Környéke kimondottan festői. A templomot egy szakadék választja el a kálvária dombtól. Az új telepesek első csoportja a hagyomány szerint a Steinbründl forrásnál állapodott meg, ahonnan csengettyű hangja után indulva érkeztek egy szentképhez, illetve egy erdei kápolna romjaihoz és találkoztak össze András testvérrel, a harmadik rendi ferences remetével.

Az uj telepesek mind katolikusok voltak. Egyrészt tehát az ő kedvükért, másrészt a Szent Szűz iránti mély tiszteletéből, akinek mai kegyképe akkoriban érkezett Vértessomlóra, a gróf a kis erdei kápolnát alapjaitól kezdve újra felépítette és kissé megnagyobbítatta. Ez az építkezés 1735-1738 között folyt. Oly remekül márványoztatta, hogy a városi nagytemplomok megirigyelhették.

Ez a kápolna végre megújulva támadt fel ősi romjainál és lett a Boldogságos Szűz Máriának szentelve, Eszterházi József grófnak, ezen és a szomszédos vidék örökös urának jámbor óhaja szerint. A kápolnát felváltva kapucinus és kamanduli atyák látták el, akiknek nagy segítséget nyújtottak a kápolna gondozásában a remeték.

A millennium évében a templomot kívülről felújították, és ekkor egy ünnepi szentmisén vehette át a falu a millenniumi zászlót. A falusi emberek életében a hit gyakorlása a mai napig is fontos tényező. A falu lakosságának 95 %-a katolikus, így vallási nézetek különbözősége nem okoz gondot az együttlétben.

A templom leírása

A templom Sarlós Boldogasszony tiszteletére van felszentelve. A mostani szentély lehetett az eredeti kápolna, melyhez később mindkét oldalon kiszélesített hajót építettek. Szépségének egyik része a szentély kupoláját díszítő freskók. Az egyik a Szentháromságot ábrázolja, a másik az őrangyalt kis gyermekkel. Egyedülálló és legdrágább kincse a kegykép "Szomorúak Vigasztalójának" képe. Ez a szentélyben függ a vörös márványfőoltár felett. Régen aranysugarak özöne volt a háttere. A legutolsó restaurálás alkalmával azonban ezek nagyon megritkultak. A felhőkben szálló kilenc kis angyal azonban ma is úgy veszi körül mint régen. A templomhajóban a szentély melletti félköríves sarokban Szent Apollónia szűz és vértanú kis oltára áll. Ezt Hartvik Apollónia grófnő emeltette 1773.-ban. Ezért látni az oltár felett a főnemes Eszterházi család címerét, nevének kezdőbetűit és az évszámot. A kis oltárral szembeni sarokban áll a négy evangélista szobrával díszített aranyozott szószék. A templom belső kincsének és magának a templomnak szép hátteret ad a festői környezet.

A kegykép

A búcsújáróhely nagyvalószínűséggel azért alakult ki, mert Bécsből idekerült egy Mária kép. A kép története Olaszországba vezet bennünket. A kapucinus barát Josef-Anton kapott egykor egy misszió alkalmával egy Mária képet ajándékba, amit hamarosan mindenki, aki ismerte tisztelt. 1727-ben érkezett a barát Bécsbe. A képet Erzsébet Krisztinának adományozta. A császárnő tovább adományozta a bécsi kapucínusoknak , akik a kapucínus templomban helyezték el. Itt egyre több tisztelőt talált a kép, többek között a somlói kép adományozóját is.

Christina Julianna Fahrerin lemásoltatta a képet és azt az eredetihez érintette. Majd átadta a Mosonmagyaróvári kapucínusoknak. Arra kérte őket, hogy olyan helyre juttassák, ahol a nép láthatja, tisztelheti. A helyről szabadon dönthettek, csak mindig az ő felügyeletük alá tartozzon, az ő rendjüké legyen. Ezt a képet a mosonmagyaróvári barátok András barátnak adták, aki Tatától nem messze, egy Sömle nevű helységben élt. A képet átvette és elhelyezte hogy imádhassák. Így került a kegykép a kis erdei kápolnába.

Földrengés és felújítás

Majdnem 16 millió forintból, LEADER támogatással valósult meg 2013 decembere és 2014 szeptembere között a Kegytemplom belső felújítása azt követően, hogy 2011 januárjában a Richter-skála szerint 4,7-es erősségű földrengés rázta meg Vértessomlóhoz közeli epicentrummal a térséget. A rengés a Kegytemplomban jelentős károkat okozott, s ezek később súlyosbodtak: méretes repedések keletkeztek a templomhajóban, a födém találkozásánál és a sekrestyében is.

A Vértessomlói Római Katolikus Egyházközség keresve a földrengés okozta károk helyreállítási költségeinek fedezetét, végül sikerrel pályázott az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a vidéki örökség megőrzéséhez LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével 2012-től igénybe vehető támogatásra. A 15 999 995 Ft-os LEADER forrás finanszírozta munkálatok 2013. december 1-jén kezdődtek meg, s 2014. szeptember 1-jéig tartottak. A rekonstrukció során a kivitelező gondoskodott az elavult vezetékek cseréjéről, a teljes elektromos hálózat felújításáról, majd az épületbelső festéséről, mázolásáról.

Az erősen rovarrágott, 1772-ben fából készült Szent Rozália szobor restaurálását Szőnyi Zsuzsanna végezte el.

A belső felújítás végéhez közeledve a 2014-es vértessomlói körmenet, valamint hozzá kapcsolódóan a Vértesi Templom Fesztivál is nem titkolt célként tűzte ki maga elé a további támogatások gyűjtését, hogy megtörténhessen a Sarlós Boldogasszony templom teljes renoválása. A híres Vértesi Búcsújáróhelyre 2014 júliusában is több ezren érkeztek. A falu közepétől Spányi Antal megyés püspök vezetésével gyalogosan közelítették meg a kegytemplomot. A zarándokok között ott voltak a környékbeli települések polgármesterei, és megtisztelte jelenlétével az ünnepet Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár is. A kegytemplom szomszédságában megépített és virágokkal díszített oltárnál a megyés főpásztor Böjte Csaba atyával tartott ünnepi szentmisét.

GOOGLE MAP térképen

február

28 Kiállítás megnyitó

 • Időpont: csütörtök 10:00
 • Helyszín: Csákvár, Geszner-ház
március

8 Nőnap

 • Időpont: péntek 15:00
 • Helyszín: Nyugdíjas Ház

14 Emlékműsor

 • Időpont: csütörtök 18:00
 • Helyszín: Művelődési Ház
április

13 Kézműves kuckó

 • Időpont: szombat 15:00
 • Helyszín: Művelődési Ház

21 Húsvét - Tojásgurítás

 • Időpont: vasárnap 14:00
 • Helyszín: Tojásgurító Szabadtéri színpad, Templom
május

11 Vértessomlói Nemzetiségi Falunapok

 • Időpont: szombat 10:00
 • Helyszín: Közterület, Sportpálya, Templom, Művelődési Ház
június

1 Óvodai Ballagás

 • Időpont: szombat 9:00
 • Helyszín: Óvoda Tornaszoba

15 Iskolai Ballagás

 • Időpont: szombat 9:00
 • Helyszín: Általános Iskola
Mozaik

Tájékoztató

2019. február 15., péntek 08:57

A Vértes-Gerecse Közösség egyesületen keresztül elérhető fejlesztési források

Bővebben

Tájékoztató

2019. február 4., hétfő 12:59

Az Agrárgazdasági Kamara új ügyfélfogadási rendjéről.

Bővebben

Szolgáltatás kimaradás

2019. január 24., csütörtök 08:22

A soron következő hétvégén (2019.01.26 és 2019.01.27 között) az Oroszlányi Polgármesteri Hivatalban informatikai karbantartásra, illetve fejlesztésre kerül sor.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2823 Vértessomló, Rákóczi Ferenc utca 63.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

 • Hétfő: 13 - 16:30 óráig
 • Szerda: 9 - 12 óráig és 13 - 16 óráig
 • Péntek: 9 - 11 óráig

Legnépszerűbb cikkek