Vértessomló

Hírek

Népszerű cikkek

„Teltházas” Falunapok

2023. május 22., hétfő 07:35

Kegyeikbe fogadták az égiek a hétvégén a XXIII. Vértessomlói Nemzetiségi Falunapok szervezőit, a szikrázó napsütés és a színes programkínálat rengeteg érdeklődőt vonzott az iskola környékére és a sportpályára május 20-án.

A gyerekeket, családokat retro vidámpark, ugráló vár, judo bemutató, mini tűzoltóverseny, vöröskeresztes plüss zsákbamacska és jégkrém, a polgárőröknél színező és hajtogató, sokszínű kézműveskedés, a töretlen népszerűségnek örvendő arcfestés, csillámtetkó, kézműves vásár várta, s akinek kedve támadt, a különböző állomásokon kipróbálhatta, milyen ügyes – a többi között – seprűtáncoltatásban, zsákban futásban, gumicsizma hajításban, kötélhúzásban, sítalpazásban.

A pályán és a szurkolók részéről is parázs hangulat kísérte kora délután az ifjúsági labdarúgócsapat meccsét a Bakonysárkány ellen. A csapatok egygólos vendégvezetéssel fordultak, majd a második félidő elején büntetőből újabb gólt szerzett a Sárkány, nagyon úgy tűnt, hogy nekik áll a zászló. A házigazdák azonban megrázták magukat, előbb akcióból szépítettek, majd 11-esből egalizáltak, s a hivatalos játékidő lejárta előtt 18 perccel egy újabb góllal megszerezték a vezetést. A folytatásban a bíró nem bánt szűkmarkúan a sárgalapokkal egyik oldalon sem, s a hazai szurkolók hiába skandálták a 90. percben, hogy „idő”, majdnem 5 percet hosszabbított, de végül a somlóiak vastapsa mellett, győztesen hagyhatták el a pályát a hazai fiatalok.

A délutáni Nemzetiségi Gálaműsor résztvevőit Somlói Zsuzsanna, a Vértessomló Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke köszöntötte, hangsúlyozva büszkeségét a faluban folyó lelkes hagyományőrző tevékenység kapcsán, hiszen már az óvodás korban elkezdődik a nemzetiségi nevelés, az intézményben és az iskolában heti rendszerességgel oktatják a néptáncot. A lelkesebbek csatlakoznak a német nemzetiségi tánccsoporthoz, és a dalkör tagjai is szeretettel fogadják az új tagokat.

Ebből, az ősöktől megőrzött néphagyományokból, táncokból, dalokból és a csodálatos népviseletből nyújtottak át egy majdnem kétórás csokrot a csoportok a vendégek folyamatos tapsa mellett.

A legkisebbek, a gyermekcsoport és az óvodások még picit csetlő-botló előadásukkal csaltak mosolyt az arcokra, s ahogy érkeztek előbb a kicsivel, később az évekkel, évtizedekkel idősebbek, úgy vált érzékelhetővé, láthatóvá a könnyednek tűnő mozdulatok, énekek mögötti sok-sok éves gyakorlás, tapasztalat.

A különböző korosztályú táncosok mellett énekeivel színesítette a gálaműsort a Pusztavámi és a Vértessomlói Német Nemzetiségi Dalkör, valamint két igazán tehetséges, negyedikes tanuló, Könyves Janka és Tassi Zalán, azaz Liese és Heinrich, akik egy csúfolódóval adtak ötleteket a hölgyeknek, hogy mit is tehetünk akkor, ha egy háztartásban lyukas a fazék?

A gálát követően a Schemlinger Musikanten húzta a talpalávalót, majd a rendezvényt vasárnap ünnepi szentmise és ünnepi hangverseny zárta a zeneiskola tanárai, diákjai közreműködésével.

Az esemény képet a Galériában tekintheti meg.

Bokod Képviselő-testület

március

31 Tojásgurítás

  • Időpont: vasárnap 0:00
  • Helyszín: Tojásgurító
április

1 Tojásgurítás

  • Időpont: hétfő 0:00
  • Helyszín: Tojásgurító

4 Véradás

  • Időpont: csütörtök 15:00
  • Helyszín: Vértesomló, Művelődési Ház

23 Ruhagyűjtés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Vértesomló, Művelődési Ház

24 Ruhagyűjtés

  • Időpont: szerda 9:00
  • Helyszín: Vértesomló, Művelődési Ház
május

1 Majális

  • Időpont: szerda 16:00
  • Helyszín: Nyugdíjas Ház

11 Nemzetiségi Falunap

  • Időpont: szombat 0:00
  • Helyszín: Sportpálya, Sportcsarnok

Háziorvosi rendelés

2024. március 12., kedd 05:43

Értesítjük kedves betegeinket, hogy 2024. március 11 – 2024. március 22-ig a rendelési idő az alábbiak szerint változik:

Bővebben

Lomtalanítás Vértessomlón

2024. február 28., szerda 11:33

Az NHSZ Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. március 25-én végez lomtalanítást Vértessomlón az érvényes hulladékszállítási szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek részére.

Bővebben

Alkotói pályázat

2024. február 23., péntek 05:00

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2823 Vértessomló, Rákóczi Ferenc utca 63.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16:30 óráig
  • Szerda: 9 - 12 óráig és 13 - 16 óráig
  • Péntek: 9 - 11 óráig

Legnépszerűbb cikkek