Vértessomló

Hírek

Népszerű cikkek

Lencz Tímea fotói egyenként és együtt is történetet mesélnek el…

2023. február 6., hétfő 06:09

Hiszem, hogy egy szép fotó megfogja az embereket. Mint minden művészeti alkotás, mindenkinek mást jelentenek: emlékeket idéznek fel, gondolatok, asszociációk születnek. A fotók egy napló részletei, a kiállítás pedig az elmúlt pár évem összefoglalója. Egyenként és együtt is történetet mesélnek el – ezekkel a gondolatokkal ajánlja az érdeklődők számára Lencz Tímea élete első kiállítását, amely február 2-án nyílt meg a vértessomlói Művelődési Házban.

Régi vágyam teljesült, nagyon régi. Több éve már, hogy megláttam Tímea első fotóit, és egyszerűen a rajongójává váltam. Olyan világot tárt elém, és szerintem mindenki elé, amit laikusként nem vettem volna észre. Elfogult vagyok, tisztelem, becsülöm, és nagyon sokra tartom a tehetségét! És biztos vagyok benne, hogy aki végignézi ezt a kiállítást, ugyanilyen gondolatokkal távozik – fogalmazott „A világ a fotográfus szemével” című tárlat megnyitóján Berky Béláné, aki azért is nevezte kiváltképp ünnepinek az eseményt, hiszen egyben a megújult Művelődési Ház újranyitó rendezvényét is jelentette, melyet szép számmal tiszteltek meg a vendégek.

A falakon az alkotó mintegy 60 képet, naplójának részleteit tárja a látogató elé, de mint Lencz Tímea elmondta, mára egy rendkívül gazdag gyűjteményt tudhat a magáénak: a felhőben 2015 óta 55 ezer, fényképezőgéppel készített fotót gyűjtött össze, s ma is fel tudja idézni valamennyi készítésének a körülményeit, helyszínét, a hozzájuk kapcsolódó érzéseit, emlékeit.

Hogyan kezdődött? Nem volt tudatos. Ebben biztos vagyok. Nem volt olyan gondolatom, hogy „én fotós szeretnék lenni”. Egyszerűen csak ráléptem egy útra, amiről nem is tudtam. Úgy 10-12 éve kaptam egy saját kis fényképezőgépet. A tenyeremben elfért, volt egy puha tokja, bárhová magammal tudtam vinni és elő tudtam venni, ha valami megragadta a figyelmem… Voltak olyan fotóim, amelyeknek nagyon örültem, emlékszem, a málnásban kaptam lencsevégre néhány méhet repülés közben. Ezek nagy örömmel töltöttek el, újabb fotók elkészítésére inspiráltak. Így teltek el az évek. Fotóztam a gyerekeket, a természetet, ami mindig is nagyon vonzott, hiszen falun nőttem fel, közel éltem a természethez. Szerettem a virágokat, a mezőt, az állatokat. Jó barátságban voltam minden élőlénnyel. Ez a szeretetem megmaradt, a fotózás pedig egy lehetőség volt, hogy megmutathassam azt, én hogyan látom a szépségét – mesélt az alkotó a kezdetekről, s arról, hogy egyszer csak betoppant az életébe az érzés: szeretné a fotózást hivatásként űzni. 2020-ban intézményes keretek között elkezdte kitanulni a szakmát neves fotósoktól, fotóművészektől, rengeteg világhírű alkotást elemeztek, vizsgáltak, ami szélesítette a látásmódját.

Később a fotótörténetbe is beleásta magát, így a megnyitón arról is szólt, hogy még 200 év sem telt el az első fotó elkészítése óta, amely egy Niepce nevű férfihez köthető. Kamera obscurával készítette el 8 órás expozícióval a világ első fényképét júdeai aszfalttal bevont ónlemezre. Akkor sok-sok vegyszert használtak egy-egy fotó elkészítéséhez. A módszert heliográfiának nevezték, amit Daguerre fejlesztett tovább, ebből adódóan lett a módszer neve dagerrotípia, amelyhez ezüstözött rézlemezt, ezüst jodidot használt, hogy a fotót meg tudja jeleníteni. Az is kiderült, hogy első fotó Petőfi Sándorról ilyen eljárással készült.

Az első fénykép tehát 1826-ban született, s ha belegondolunk, hogy ma milyen technikai lehetőségek vannak, akkor láthatjuk, hogy milyen villámgyorsan fejlődött a fotózás, amelybe beleszerelmesedett Tímea. Napjainkra már több mint 12 témakörben készített fotósorozatot, miközben tudni kell, hogy egy-egy sorozat több hétig, vagy akár hónapokon át készül, és nagyjából 20 képből áll. A képeit nagyrészt Vértessomlón készíti, már több család is beengedte az életébe, hogy megörökíthesse a mindennapjaikat, munkálkodásaikat.

A kiállításon látható természetfotókat a falu határában lévő tavaknál készítette a vadvilágról, vízi madarakról, és virágokról, gombákról, amelyek – ahogy fogalmazott – hálás fotóalanyok, hiszen a legszebb és legváltozatosabb formában fordulnak elő. A mozgó élőlények közül szereti elkapni a különböző rovarokat, bogarakat, és sikerült már egy virágport gyűjtő méhet is lefotóznia. Azzal a képpel egy pályázaton második helyezést ért el, de a National Geographic Magazin is megjelenítette már több természetfotóját.

A vértessomlói alkotó mesélt az évszakokhoz kapcsolódóan váltakozó fotótémákról, korlátokról, lehetőségekről, aktualitásként javasolva az érdeklődőknek, hogy ők is „játsszanak a faggyal.” Nem szükséges más, mint mínusz 5-6 fok, jó meleg ruházat, türelem, egy szappanbuborék készítő, s máris indulhat a móka: ha nem pukkannak szét, akkor a gömbök felületén néhány perc alatt a szemünk előtt alakulnak ki változatos apró jégvirágok. S hogy ez mennyire igaz, azt Tímea egy gyönyörű, jégvirágos buborék képével igazolta, amely a kiállítás valamennyi természetfotójával, épületképével, portréfotóival együtt március 31-éig tekinthető meg a vértessomlói Művelődési Házban hétköznapokon 10 és 11 óra között, valamint délután fél 4-től este 6 óráig, hétvégén igény szerint, bejelentkezni Berky Bélánénál lehet.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg.

március

31 Tojásgurítás

  • Időpont: vasárnap 0:00
  • Helyszín: Tojásgurító
április

1 Tojásgurítás

  • Időpont: hétfő 0:00
  • Helyszín: Tojásgurító

4 Véradás

  • Időpont: csütörtök 15:00
  • Helyszín: Vértesomló, Művelődési Ház

23 Ruhagyűjtés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Vértesomló, Művelődési Ház

24 Ruhagyűjtés

  • Időpont: szerda 9:00
  • Helyszín: Vértesomló, Művelődési Ház
május

1 Majális

  • Időpont: szerda 16:00
  • Helyszín: Nyugdíjas Ház

11 Nemzetiségi Falunap

  • Időpont: szombat 0:00
  • Helyszín: Sportpálya, Sportcsarnok

Háziorvosi rendelés

2024. március 12., kedd 05:43

Értesítjük kedves betegeinket, hogy 2024. március 11 – 2024. március 22-ig a rendelési idő az alábbiak szerint változik:

Bővebben

Lomtalanítás Vértessomlón

2024. február 28., szerda 11:33

Az NHSZ Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. március 25-én végez lomtalanítást Vértessomlón az érvényes hulladékszállítási szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek részére.

Bővebben

Alkotói pályázat

2024. február 23., péntek 05:00

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2823 Vértessomló, Rákóczi Ferenc utca 63.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16:30 óráig
  • Szerda: 9 - 12 óráig és 13 - 16 óráig
  • Péntek: 9 - 11 óráig

Legnépszerűbb cikkek