25 éve hajtanak fejet

2018. december 9., vasárnap 14:59

Vértessomlón Batin József kezdeményezésére 25 esztendeje ünneplik Szent Borbála napját, a községben akkortájt fejeződött be a bányászkodás.

Az önkormányzat és a helyi bányászok megemlékezése a negyedszázados hagyománynak megfelelően december 8-án is szentmisével kezdődött a templomban, majd a temetőben lévő bányász emlékhelynél rótták le kegyeletüket a várgesztesi, móri, pusztavámi, tatabányai, oroszlányi bányászok, akik minden évben együtt emlékeznek a somlóiakkal.

Bányászszív tart össze minket, Szent Borbála néz le ránk. Mondj imát halottainkért, égjen értük gyertyaláng. Szén- és kőpor két tüdőnkben, fáradt már a két kezünk, régi társak, bányagépek, rátok még emlékezünk. Vége már a bányász létnek, sóhajunk az égbe száll. Mondj imát minden bányászért, rájuk mennyben béke vár. Bányászszív tart össze minket, Szent Borbála néz le ránk. Mondj imát minden bányászért, rájuk mennyben béke vár… - szólt a fájdalmas bányászdal a Nemzetiségi Dalkör előadásában, majd Igó István polgármester idézte fel a kezdeteket, s a virágkort, amikor a bánya a vértessomlói családok 80%-ának biztosította a megélhetést. Az ország első szénbányáját Vértessomlón nyitották meg 1745-ben, a szénkitermelés a bányában 1898-ig folyt.

1987-től 1993-ig Vértessomlón működött a tatabányai medence utolsó külszíni és mélyművelésű szénbányája is. A polgármester a környék 120 évnyi, 100 millió tonnányi széntermelésének áldozatául esett, több mint ötszáz bányamunkás, és a megszámlálhatatlan balesetet szenvedő bányász előtt így rótta le kegyeletét: egy szál virág, egy percnyi némaság, főhajtás, elmormolt ima, lobbanó gyertyák… Külsőségek. A bensőt az emlékek mardossák. A bányásztragédiákat az idő múlása, az emlékezés sem enyhíti. Nem is enyhítheti. A társak, a túlélők egyre markánsabb vonásai között, a résnyire húzott szemek sarkában nem bújhat meg észrevétlenül a könny…

Szóljatok a harangoknak, halkan konduljanak, legyen övék a legmélyebb csend a táguló világmindenségben. Szóljatok az égi lámpásoknak, Pazar fényük szóródjon halványabban, ne bántsa fáradt szemüket csillogásuk. Szóljatok a szélnek, fékezze susogását, ne zavarja egy nesz se a messze mentek súlyos álmát…

Matajszné Koller Viola önkormányzati képviselő verssel tisztelgett az elhunyt bányászok előtt, majd az emlékhelynél Rising Károly Várgesztes, Igó István, Vértessomló polgármestere, valamint a tatabányai, oroszlányi, móri, pusztavámi, várgesztesi és helyi szakszervezetek képviselői helyezték el a tisztelet és kegyelet koszorúit a bányász emlékhelyen.

Kevesebb