Gimnazisták voltunk 56’-ban…

2018. October 23., Tuesday 12:49

A forradalom hősei, ártatlan áldozatai, a gyerekek megrázó műsora előtti tisztelgés jegyében állva tapsolt az emlékező közönség október 22-én este a vértessomlói Művelődési Házban.

Egy fiatal színjátszó könnyeivel küzdve mondott köszönetet a darab végén Berky Bélánának, felkészítőjüknek, az előadás megálmodójának, aki már lassan másfél évtizede terelgeti a folyamatosan változó kis közösség lépteit, s idézi meg a múltat a nemzeti ünnepeken dramaturgiájával.

A taps elcsendesedése után rendhagyó módon Igó István polgármester kért szót, s mint kiderült, igen örömteli alkalomból. A somlóiak ugyanis másfél hónapja Németországban jártak, és a testvértelepülésük, Bockhorn polgármesterétől pénzbeli támogatást vehettek át azzal a kéréssel, hogy az összeget ifjúsági területen hasznosítsák. Mivel az iskola és az óvoda ilyen támogatása különböző karitatív kezdeményezésekből megvalósul, s mivel a színjátszók rendelkezésére nem áll külön keret, úgy határoztunk, hogy az összeget nekik nyújtjuk át, elismerve, megköszönve az ők és felkészítőjük lelkes, áldozatos munkáját – fogalmazott a polgármester, mielőtt átadta a borítékot Berky Bélánénak.

A vértessomlói színjátszók immáron 13 esztendeje lépnek színre a nemzeti ünnepeken többségében személyes elmesélések, megtörtént események alapján összeállított darabokkal, a „Gimnazisták voltunk 56-ban” című előadás ezúttal Szeles Erika Kornéliának, a 15 éves szakácstanulónak állított emléket, akit vöröskeresztes ápolónőként ért halálos lövés 1956 novemberében.

A gyerekek, fiatalok fájdalmas hitelességgel idézték a kort, amikor az ébresztő óra jelezte, ideje leváltani a boltnál sorban álló édesanyát, testvért… amikor az ajtócsengő hangja félelmet és rettegést hozott… amikor megérkezett a lefüggönyözött fekete autó… amikor mindennek ellenére a fiatalok szíve egymásért dobbant… amikor eldördültek a lövések… amikor menekülni kellett… amikor naponta szólt a fohász: annyi most a szenvedő, kit elhagy föld és ég, segítsd hát e nehéz idők szorongó gyermekét!

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!