Ott folytatják, ahol tíz éve... nem hagyták abba...

2016. July 3., Sunday 19:01

Vértessomlóiak az ország legjobb ifjúsági tűzoltói! Jövőre Svédországban húzzák a fecskendőt – ezzel a címmel készült tudósítás pontosan egy évtizeddel ezelőtt, a Zalaegerszegen megrendezett III. Országos Ifjúsági Tűzoltó Versenyt követően, ahol a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület fiatal tagjai nem csupán a dobogó legmagasabb fokára állhattak, de a jogot is elnyerték, hogy ők képviseljék kategóriájukban Magyarországot a következő évi, 2007-es Tűzoltó Olimpián.

A tudósításban már akkor hangsúlyosan szerepelt, hogy az egyesület ifjúsági csapata utoljára a nyolcvanas években könyvelhetett el hasonló, de mégsem ilyen fényes, hanem bronzosan csillogó sikert...

Eltelt tíz év, és a hétvégi, a kétévente megrendezett honi megmérettetés után ismét kijelenthető: vértessomlóiak az ország legjobb ifjúsági tűzoltói, s már biztos, hogy ott lehetnek a jövő évi Tűzoltó Olimpián, melynek ezúttal a szomszédos Ausztria ad otthont.

A hétvégén a szombathelyi Sporttelep Atlétikai Pályáján zajlott a VIII. Országos Ifjúsági Tűzoltó Verseny: több mint háromszáz ifjú önkéntes tűzoltó versengett egymással, a hőség ellenére is szép teljesítményt nyújtva. A megmérettetésre az ország határain túlról, Székelyföldről, Vajdaságból, de még Angliából is érkeztek lelkes önkéntes tűzoltó fiatalok, hogy összemérjék szakmai, elméleti és gyakorlati tudásukat, s végül a somlói fiúk nemcsak az Akadálypálya versenyben, de összetett eredményüket tekintve is mindenkit maguk mögé utasítottak, azaz, ismét felkerült a falu neve az egy évtizeddel ezelőtt alapított Ifjúsági Vándorserlegre... IS.

De nem „csak” erre lehet büszke a több mint egy évszázados önkéntes tűzoltó gyökerekkel rendelkező Vértessomló, és várhatja izgatottan a 2017-es évet: a női és az ifjúsági csapat az eddigi versenyeredményei alapján már biztosan ott lesz a következő Tűzoltó Olimpián, s ha nem módosul a kvalifikációs eljárás, akkor a 2014-es Országos Hagyományos Tűzoltóverseny legjobbjai, a somlói férfiak is utazhatnak Ausztriába.

Azaz – ilyenre hazánkban még soha nem volt példa – jövőre egyetlen, a Vértes-hegység északnyugati lejtőinek előterében található kicsinyke településről három raj is küzdhet a tűzoltók ötkarikás játékain.

(2013-ban a franciaországi Tűzoltó Olimpián a hagyományos versenykategóriában 73 raj közül a Vértessomló ÖTE férfi raj 403,27 pontos országos csúccsal arany fokozatot ért el. Ebben a kategóriában arany fokozatot még egyetlen magyar csapat sem szerzett az 1961 óta rendszeresen rendezett CTIF versenyeken. A somlói hölgyek három éve az olimpiát ezüstminősítéssel zárták.)

Kevesebb