Családias szalagátvágás

2016. június 17., péntek 19:00

Nem valószínű, hogy politikusi pályafutása alatt gyakran fordul elő Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselővel, hogy avatási, átadási ceremónián nem tengernyi vaku kereszttüzében vágja át a nemzeti színű szalagot. Pénteken erre került sor Vértessomlón: igazán családias, kellemes és oldott légkörben avatták fel a Német Nemzetiségi Óvoda megújult babaházát és kerékpártárolóját, valamint felújított homokozóját.

A fejlesztések az összeget tekintve nem tartoznak a település legjelentősebb beruházásai közé, ám a kicsik és az óvodapedagógusok minden apró szépülést, gyarapodást örömmel fogadnak, s mint elhangzott, vigyáznak is rá nagyon, hiszen – ahogy az egyik óvónő fogalmazott – ha nem így tennének, meg sem érdemelnék.

Az országgyűlési képviselő még tavaly decemberben, a Német Nemzetiségi Általános Iskola, a nyugdíjas közösségi ház, a Teleház és a Polgármesteri Hivatal pályázati forrásból, összességében 144 M forintból megvalósult energiahatékonysági beruházást záró ünnepségen tett ígéretet arra, hogy később visszalátogat, s megtekinti azokat a kiegészítő fejlesztéseket, melyeket önerőből hajt végre az intézményeknél az önkormányzat.

Ez a nap érkezett el pénteken, amikor Igó István polgármester minden eddigi, a fejlesztésekhez, beruházásokhoz nyújtott segítségért köszönetet mondott, hiszen az óvoda majdnem 94 milliós értéket képviselő bővítéséhez, felújításához korábban a belügyminisztérium különböző forrásaiból 65,8 milliót biztosított, s a 2014 őszi ünnepségen Hartdégen József egykori polgármester is kiemelte, hogy Czunyiné dr. Bertalan Judit nélkül nem valósulhatott volna meg a régóta dédelgetett somlói álom.

A babaház itt volt, de kissé roggyantan, elavult nyílászárókkal, kisebb méretben, más előtetővel és díszburkolattal. Ezt újítottuk fel közel 1,8 millió forintos saját erőből tavaszra, s ezzel párhuzamosan készült el a kerékpártároló, illetve nyert új külsőt a homokozó – ismertette Igó István, aki terveikről elmondta, hogy bár az óvoda rendelkezik napelemmel és kondenzációs kazánnal, energetikailag szeretnék még fejleszteni hőszivattyús kazánnal, ami újabb napelemek elhelyezését igényli majd, s a többi intézménynél is szeretnének külső források bevonásával további korszerűsítéseket a megújuló energiaforrások kapcsán.

Az egyetlen olyan átadás, ami lelkileg megérintett és elakadt a hangom – mert a politikus nem érzelmes, nem érzelgő – az ennek az óvodának az átadása volt. Láttam a hihetetlen összefogást, az egyet akarást. És láttam, hogyan készült a falu az ünnepségre, s akkor éreztem, hogy ezek azok a percek, amiért érdemes jelen lenni, amikor nem a „sajtónak dolgozik” az ember, hanem azoknak, akik átveszik, akik kapják. Akkor úgy éreztem, elegendő lenne csak annyit mondanom: szívesen és máskor is – idézte fel a 2014-es eseményt Czunyiné dr. Bertalan Judit, megismételve, hogy szerinte most sem kell többet beszélnie. Azt azért még elmondta, hogy látja, minden egyes ideérkező forint megduplázódik Vértessomlón, s „megnyugtatásként” hozzátette: jól ismeri pályázataikat, s még álmából felkeltve is tudja, hogy jelenleg számukra első az iskola kiegészítő beruházásai, melyet követnek a többi épületek. Az országgyűlési képviselő a szalag átvágása előtt így summázott: ami szükséges volt, az szükséges volt, ami pedig pluszban érkezett, annak a somlóiakkal együtt tudok örülni.

Kevesebb