70 éves a somlói sportkör: nemcsak múltja, jelene és jövője is van

2016. június 11., szombat 19:00

1946-ban, közvetlenül a II. világháború után alapította Rieder Antal a Vértessomlói Községi Sportkört, majd látta el 1980-ig az elnöki teendőket. Az egykori kiváló sportember és pedagógus emléke előtt is tisztelegtek szombaton, a sportkör fennállásának 70. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényen.

Ha délután nem szól közbe az időjárás, akkor egész nap, több játéktéren pattog a labda Vértessomlón, az égiek azonban legalább annyira kegyesek voltak, hogy az U7-es és U9-es korosztály reggeltől zajló meccseit nem mosta el az eső.

A legkisebbek a valamikor Vértessomlón edzősködő Schmidt István emlékére négy éve létrehozott torna keretein belül küzdöttek az elsőségért. A házgazdák két csapata mellett tatai, tatabányai, szári, komáromi, kecskédi, nyergesújfalui és lábatlani gyerekek rúgták a bőrt, a végső sorrendet 24 meccs végeredménye alakította ki. Igó Istvántól, a falu polgármesterétől a harmadik helyezettnek járó oklevelet a Vértesi Erőmű csapatának tagjai vehették át, ezüstérmes teljesítményt nyújtott a vendéglátók I-es gárdája, a legjobbnak pedig a Komárom bizonyult.

A két évvel idősebbek a műfüves pályán harcoltak a gólokért és az ötödik Rieder Antal Emléktorna dobogós helyezéseiért, s akadt mérkőzés, amely során normál játékidőben nem sikerült dűlőre vinni a kérdést, hogy ki a jobb. Ez épp a bronzmeccs volt, a száriak elvéreztek a büntetőkön, így a Vulkán csapata végzett a harmadik helyen. Az U9 második legjobbja a TASK lett, az emléktorna győztese pedig a TAC.

A gyerekekkel párhuzamosan pontosan egy tucat páros küzdött a lábtenisz bajnokság során, s az esti eredményhirdetésnél többen élcelődtek, hogy másként is alakulhatott volna, ha nem szakad le az ég 14 óra körül. A lejátszott találkozók eredményei alapján harmadik lett a Koller Máté – Kovács Sándor, második a Németh Gábor – Szipőcs Ervin páros, első pedig a Tóth Lajos – Pető Dániel duó.

A születésnapi esten, az iskola tornatermében a házi gólkirályok, Erl Márkó, Darók-Székelyhidy Zoltán, Csukás Attila, Koller Máté és Horváth Rita mellett a megyei bajnokságban szereplő U14 és U17 hölgy játékosai és edzőik, Kovács Krisztián, Kovács Sándor, valamint Krüpl Gábor is „főszerephez jutott”, miután mindkét gárda harmadikként végzett a tabellán. A kupákat és érmeket Wéber Imre adta át a megyei labdarúgó szövetség képviseletében, majd Richter Tamás, a sportkör elnöke azok számára mondott köszönetet, akik önzetlen és áldozatos munkájukkal évek óta segítik a szervezetet, Kesztler Mátyás tiszteletbeli elnök pedig a legjobb ifi játékosnak, Ujszászi Bencének adott át ajándékot.

Minthogy nincs születésnap visszatekintés nélkül, a folytatásban az elnök felidézte az eltelt 7 évtized legfontosabb állomásait, amely valamikor egy szántóföldön kezdődött... „Kulisszatitkokat” is megosztott, például a műfüves pálya létrejöttéről: történt, hogy annak idején az iskola melletti „sátrazós” hely szélvédelmére faültetéshez készülődött az egyesület. Richter Tamásnak „szemet szúrt” a közeli bokros terület és feltette a kérdést az akkori polgármester, Hartdégen József számára: ne csináljunk ide egy műfüves pályát? A településvezető pedig csak ennyit válaszolt: rendben, legyen!

Mint elhangzott, az önkormányzat mindig is szívén viselte a sport sorsát, és az egyesület is azt tűzte ki célul, hogy elsősorban a helyi gyerekeket mozgósítsa. Így, amikor a felnőtt labdarúgók a bajnoki győzelmük után azért nem tudtak magasabb osztályba lépni, mert nem volt biztosított valamennyi korosztályban az utánpótlás, sokak javaslatával ellentétben nem „béreltek” csapatot, hanem mindent beleadtak az utánpótlás nevelésbe. Ma már a felnőttek a megye I-ben bizonyítanak, s ahogy az elnök elmondta, Vértessomló a 7 évesektől az öregfiúkig minden korosztályban ki tud állítani csapatot, mindemellett az ifjú hölgyekről sem szabad megfeledkezni. A jövőbeni fejlesztésekről is szólt: ha minden a tervek szerint alakul, ősszel már egy majdnem 100 fős lelátó várja a töretlen népszerűségnek örvendő labdarúgás szurkolóit Vértessomlón, s a remények szerint pályázati támogatással a fedése is megvalósítható lesz.

Vértessomló teljes lakosságának 10%-a igazolt játékos – ez már Igó István ünnepi beszédéből derült ki, s mint hangsúlyozta, ez az arány önmagáért beszél, jelzi a sportkör sikeres, példaértékű működését. A polgármester, aki egykoron aktív játékosként vett részt az egyesület működésében, 1994 és 2000 között pedig elnökként irányította azt, nem érkezett „üres kézzel” a rendezvényre.

A képviselő-testület a közelmúltban döntött a Vértessomló Községért Kitüntető Cím létrehozásáról, amely a Díszpolgári Címet követő legmagasabb elismerés. Kesztler Mátyás, a sportkör tiszteletbeli elnöke az egyesületben végzett több évtizedes közösség építő munkájáért, az utánpótlásnevelésért, a csapatok bajnokságra történő felkészítéséért, elnökként és vezetőségi tagként végzett szervező tevékenységéért és a település közösségi életének támogatásáért, Koller Tibor elnökhelyettes, szakosztályvezető az egyesületben és a községben végzett áldozatos munkájáért, szervező készségéért, Vértessomló sportjának , focikultúrájának népszerűsítéséért végzett kiemelkedő társadalmi és közösségi tevékenységéért, Richter Tamás elnök az egyesületben végzett kiemelkedő munkájáért, az utánpótlás bázis széleskörű kiépítéséért, a pályázati forrásokból megvalósult infrastrukturális fejlesztésekért, a bajnoki címek eléréséhez nyújtott személyes közreműködéséért, a község sport és társadalmi életében végzett áldozatos munkájáért vehette át a Vértessomló Községért kitüntető címet.

Kevesebb