Bányásznap

2018. szeptember 9., vasárnap 07:12

Idén ünnepli fennállásának 34. évfordulóját a vértessomlói Bányász Nyugdíjas Szakszervezet, amely a megalakulása óta minden évben megünnepli a Bányásznapot. Így történt ez pénteken is, amikor a szervezet helyi, várgesztesi tagjai, valamint az oroszlányi, Mór-pusztavámi és tatabányai társszervezetek képviselői gyűltek össze nyugdíjas székház udvarán felállított sátorban.

A vendégeket Imeli János elnök fogadta és köszöntötte, aki ünnepi beszédében felidézte a kezdeteket. Mint mondta, máig vita van abban, hogy Vértessomlón, vagy Brennbergbányán kezdődött elsőként a magyarországi bányászkodás, de az tény, hogy a helyiek már 1745-ben megkezdték a fekete arany kitermelését, míg a Nyugat-magyarországi településen csak évekkel később.

- Ma már csak emlékezünk, többek között a három szörnyű tragédiára, ami bekövetkezett a térségben. Tatabányán 1950-ben 81-en, 1978-ban 26-an, és a szomszédos Oroszlányban, Márkushegyen 1983-ban 37 bányász veszítette életét – mondta.

- Felelősségünk, a hagyományok ápolása, hogy a fiatal generáció is emlékezzen a széncsaták hőseire, az apákra, a déd- és nagyapákra, akikre büszkék lehetnek – fogalmazott Imeli János.

Az önkormányzat nevében Encz Attiláné köszöntötte a jelenlévőket, aki arról szólt, hogy a bányászat Vértessomló életében több mint történelem, hiszen ennek a történetnek a település lakói szinte valamennyien szereplői voltak. A családfők, akik nap mint nap a mélybe szálltak – néha embertelen körülmények között, és az otthon aggódó asszonyok, gyerekek is, akik reménykedtek, hogy épségben tér haza a szeretett férj, apa. Ez a szorongás, aggodalom úgy simult életünkbe, mint a bányászcsizmába a kapca – mondta az önkormányzati képviselő, aki így folytatta: Fejet kell hajtanunk hős bányászaink előtt, akik immár békés álmukat alusszák, amit életükben ritkán élhettek meg.

A rendezvényen hagyomány, hogy emléklappal és ajándéktárggyal köszöntik a jubiláló szakszervezeti tagokat. Hatvanöt éve tag Molnár József. Hat évtizede Tóth László, Hámori József, Ménesi György, és fél évszázada Almási Istvánné, Berecz József, Igari Béláné, Pém Margit, Pfiszterer Józsefné, Pillmann Józsefné, Racsmány Mihályné, Tromposch Györgyné és Dimitrov Péterné.

Az ünnepi emlékezést követően fehér asztalnál, Krüpl Attila ízletes gulyását elfogyasztva, a széncsaták felidézésével telt a nyugdíjasz szakszervezet tagjainak péntek délutánja.

Az esemény képeit a Vértessomló weboldalán, a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb