Ingyenes jogi szolgáltatások megyénkben is

2018. szeptember 4., kedd 13:48

Közel 10 éve működik, kisebb megszakításokkal, az Európai Unió támogatásával az az országos jogsegélyszolgálat, amely - elsősorban a munka világának jogi kérdéseire fókuszálva -, segíti a munkáltatók és munkavállalók tevékenységét. A legutóbbi projekt 2016. július 1-jén indult, és 2019. június végéig tart.

Megyénkben Tatabányán, Oroszlányban, Tatán, Lábatlanon, Dorogon, Esztergomban, Kisbéren, Bábolnán és Komáromban kereshetők fel a szolgáltatást ellátó ügyvédek.

Gesztorként a Magyar Iparszövetség segíti a munkát a régióban. W. Csoma Évától megtudtuk, hogy a Jogpont projekt célja, hogy a munkaerő-piaci szereplők jogszerű, jogkövető magatartását erősítse. A szolgáltatás anonim, bárki számára elérhető. Az eddig eltelt 24 hónap alatt több mint 20.000 üggyel fordultak a Jogpontok hálózathoz a Közép-dunántúli régióban. Zömében személyesen (80%) keresték fel az irodákat, de sokan éltek az e-mailes (3%), az online (3%) és a telefonos (10%) ügyfélszolgálat lehetőségével is. A munkajog (56%), a cégjog (13%), a társadalombiztosítási jog (20%) és az adójog (11%) területeit érintették a kérdések. A szolgáltatások közül a legtöbben tájékoztató tanácsadást (54%), illetve személyre szabott tanácsadást (32%) kértek, de iratminták (4%), iratszerkesztések (10%) ügyében is érdeklődnek.

A statisztikákból az is kitűnik, hogy a tanácsadás hatására az ügyfelek javarészének – 48,5%-ának – megoldódott az ügye, 28% csupán informálódni kívánt, konkrét lépéseket nem tesz, 15,5% pedig megkezdte igénye érvényesítését peres úton, vagy egyéb módon. Az ügyek rendezését segíti a projekt másik lába is, az úgynevezett Alternatív Vitarendezés, amit csoportos érdekviták rendezésére lehet igénybe venni.

Az irodák címéről és az ügyfélfogadás időpontjáról részletesen a www.jogpontok, hu oldalon lehet tájékozódni, onnan letölthetők a kiadványok és iratminták, illetve on-line és mailes felületen is feltehetők kérdések. A projekt évek óta hatékonyan segíti a munka világának szereplőit információkkal, tanácsokkal a hálózaton keresztül.

Kevesebb