Friss díjazottak a XVII. Nemzetiségi Falunapokon

2016. május 15., vasárnap 19:00

Aranyat ér a májusi eső – tartja a mondás, azonban az égi áldásnak valahogy senki nem tudott örülni a hétvégén Vértessomlón, a XVII. Nemzetiségi Falunapokon. Az eseménysorozat szombaton vette kezdetét egy sportnappal, de a labdajátékokat, a lövészetet és a mini tűzoltó versenyt ugyanúgy elmosta az eső, mint a Rieder Antal és a Schmidt István labdarúgó emléktornát.

Ezeket későbbi időpontra, június 11-ére halasztották. Akik mégis kilátogattak a szomorkás időben, délben babgulyással, vagy tárkonyos vadragu levessel melegíthették fel magukat. A sportnapot este egy hatalmas buli zárta a „Sógorok” duóval, illetve az oroszlányi Kovács Attila fellépésével.

A vasárnapot a hagyományoknak megfelelően ünnepi szentmise és hangverseny nyitotta a katolikus kegytemplomban, délután pedig a kultúráé volt a főszerep: három órakor kezdődött a nagy érdeklődésre számot tartó Nemzetiségi Gálaműsor. Az esemény Igó István polgármester köszöntőjével indult, aki külön is üdvözölte a jelenlévő díszpolgárokat, Pfiszterer Zsuzsannát és Hartdégen Józsefet, valamint Rising Károlyné várgesztesi polgármestert. A fellépők között a helyieken kívül bemutatkozott a Szigetújfaluról érkezett Német Nemzetiségi Táncegyüttes, amelynek tagjai 1952. óta viselik szívükön a sváb hagyományok megőrzését és bemutatását.

Rajtuk kívül színpadra álltak a vértestolnai táncosok is, akik a „Lustige Madl aus Tolnau” látványos énekes-táncos darabot mutatták be a nagyérdeműnek. A szervezők egy meglepetéssel is szolgáltak: Igó István színpadra szólította a Vértessomlói Német Nemzetiségi Ifjúsági Tánccsoport vezetőjét, Kaszab-Nagy Ritát, és elismerését fejezte ki az V. Forgórózsa Fesztiválon elért eredményért. A május 9-én megrendezett tatabányai eseményen ugyanis az együttes az Ifjúsági Népművészeti Ki-Mit-Tud-on háromfős zsűri előtt arany minősítésben részesült.

Mivel Somlón a falunapokat összekötik pünkösddel, a napot a díjazottak fellépését követően zenés májfahúzás és az azt követő fergeteges pünkösdi bál zárta.

Kevesebb