Majális a bányász nyugdíjasoknál

2016. május 8., vasárnap 20:00

Épp, hogy elfértek a sátor árnyékában a Várgesztesről, Környebányáról, s helyből érkező vendégek a Vértessomlói Nyugdíjas Bányász Szakszervezet keddi majálisán, melyen – a szépen megterített asztalok alapján könnyen kiszámítható volt, hogy – majdnem százan vettek részt.

Az eseményen hagyományosan Batin József titkár köszöntött, felidézve, hogy a vértessomlóiak számára május elseje nem csupán a tavasz és a munkásosztály ünnepe, hiszen 1734-ben ezen a napon érkezett ide 21 család Németországból, s leszármazottaik a mai napig itt élnek.

Május elseje nem csak attól ünnep, hogy akkor jöttek a németek, nem csak a munka ünnepe, hiszen a legszebb hónap kezdődik. Hamarosan köszöntjük az édesanyákat, s ez a szerelem hava is – folytatta a gondolatsort Hartdégen József. A polgármester kitért arra is, hogy ezen a nyáron három elseje is ünnepnapnak számít majd a vértessomlóiak számára, hiszen a majálist követik a Falunapok programjai június 1-3-a között, július 1-jén pedig a hagyományos búcsúra várják a vendégeket.

Elkészült a Tájház is, melynek megvalósítását egy évtizede terveztük – jelentette be a polgármester, s egyben mindenkit invitált az ünnepélyes átadási eseményre, amely június 1-jén 17 órakor lesz.

Megszépült a Tájház és megtelt a múlt emlékeivel, ereklyéivel. Bár kicsi, de ez is jelzi, hogy Vértessomló kicsiből vált naggyá, s mutatja, hogy az ősök valamikor milyen szegénységben éltek Németországban, s bármennyire is reménykedve, bizakodva érkeztek ide, az első években itt is rengeteg munka, gyötrődés, kín várt rájuk – fogalmazott, majd a környebányai vendégek ajándékműsora következett.

Később Járfás Józsefnek, a Szent Domonkos étterem séfjének köszönhetően 120 liternyi, 40 kiló halból készült halászlevet mertek a tányérokba a vendégek, akik természetesen a jóízűen elfogyasztott vacsora után is maradtak: nosztalgiázni a régmúlt majálisokról, no meg nótázni, táncolni.

Kevesebb