Húsvétváró a napközi otthonban

2016. March 23., Wednesday 20:00

Negyedik alkalommal gyülekeztek tavasz- és húsvétváró programra a környei Idősek Napközi Otthonában a helyi és vértessomlói klubtagok, s ha szerdán odakinn nem is szikrázott a napsütés, az óvodások műsora megmelengette a szíveket.

A vendégeket Halász-Becker Anita szolgálatvezető köszöntötte, aki a keresztény világ legnagyobb ünnepéről, jeles napjairól és a népszokásokról szólt: a harangok nagycsütörtöki elhallgatásáról, melyek Jézus szenvedéseinek kezdetét jelentették, a húsvétvasárnapi ételszentelésről, s az újjászületést jelképező tojásról. Hiszen ahogyan a tojásból új élet születik, úgy hoz Jézus is új életet. Mint elmondta, a tojás a családi összetartást is jelképezi. A hagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztani a húsvéti tojást, ha valamikor eltévednének, mindig eszükbe jusson, kivel étkeztek húsvétkor, és hazataláljanak.

A Vackor Óvoda és Bölcsőde nagycsoportosai a Csillagszemű juhász című mesével, tavaszi körjátékokkal ajándékozták meg a szép korú vendégeket, akik előadásuk alatt össze, összesúgtak: milyen szépen mondják, milyen ügyesek!

Koller Viola vértessomlói szociális gondozó a kicsik műsora után gyönyörű virágcsokorral lépett a terembe, s köszöntötte a láthatóan igencsak meglepődött Somlói Józsefnét, aki március 13-án ünnepelte 72. születésnapját. Vértessomlón hagyomány a születésnaposok köszöntése, de ahogy az ünnepelt fogalmazott, ezúttal maga is megfeledkezett róla, míg a gondozó erre az alkalomra „tartogatta” a meglepetést.

A szolgálat munkatársai az ízletes vendéglátás előtt színes, maguk készítette húsvéti asztaldísszel kedveskedtek a vendégeknek, hiszen az ünnepkörökhöz, évszakváltó programokhoz kapcsolódóan hagyományosan megajándékozzák a klub tagjait, akiknek – ahogy a 95 esztendős Gyarmati Pista bácsi fogalmazott – később elegendő egy pillantást vetni az ajándékra, s máris fel tudják idézni a közös, szép emlékeket.

Kevesebb