Bátor férfiak és nők története

2016. March 13., Sunday 20:00

Kossuth nótákat énekelve érkeztek a gyertyás felvonulás megemlékező résztvevői vasárnap a Művelődési Házba, előtte azonban a világháború hősei tiszteletére állított emlékműnél is fejet hajtottak a 168 évvel ezelőtti események és hősei előtt.

Sajátos szemszögből, bátor férfiak, nők történetén keresztül emlékeztek a vértessomlói színjátszók az 1848-as forradalom és az azt követő szabadságharc történéseire. „1848-ban ezen a napon az emberek azért vonultak ki az utcára, hogy véget vessenek az elnyomásnak, zsarnokságnak, hogy kivívják szabadságukat és elérjék azt, hogy mindenkinek egyenlő joga legyen beleszólni a közügyekbe” - hangzott a Berky Béláné által színre álmodott megemlékezés során a Művelődési Házban.

Akár legenda, akár valóság volt Sóhaj Pál és édesapja, Barabás Barna története, de a színjátszók előadásában hűen mutatta be a komáromi fiúk napjait – tisztellettel és főhajtással a szabadságharc hősei, áldozatai, üldözöttei emléke előtt.

Az ünnepség végén került sor Zippenfenig Nikolett elköszönésére. Niki tíz évvel ezelőtt óvodásként jelentkezett a helyi színjátszókhoz és mára nagylánnyá cseperedett, miközben emlékezetes szerepeket játszott Vértessomlón. Nikolettet – természetesen – nézőként is visszavárják társai, akik ajándékkal kedveskedtek neki.

Kevesebb