Ünnepelték a hölgyeket

2016. március 8., kedd 20:00

Hagyományaikhoz híven, nőnapi köszöntésre várták kedden délután a vértessomlói nyugdíjas bányász közösség hölgy tagjait a gyönyörűen felújított közösségi házban, ahová hivatalosak voltak a várgesztesi és környebányai tagszervezetek ünnepeltjei is.

Egervári Péterné szakszervezeti elnök köszöntötte elsőként a megjelenteket, aki Rabi Ferenc országos elnök üdvözlő sorait tolmácsolta, majd Krüpl György arról szólt, hogy milyen komoly közösségformáló erő a nyugdíjasok közössége, amelynek tagjai támogatják, segítik egymást. És bizony vannak olyan férfitársak, akik már elvesztették párjukat, s rájöttek, hiába a gyerekek, unokák nyújtotta boldogság, az élet nem teljes nő nélkül – fogalmazott.

Az ünnepségen Igó István polgármester is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel, majd egy csokor virággal köszöntötte Egervári Péternét, s vele együtt minden hölgyet.

Mindeközben a konyhában rendhagyó módon most a férfiak serénykedtek, akik felszolgálták az italokat, előkészítették a hidegtálakat, és persze gondoskodtak a vendégek szórakoztatásáról, akik között ott volt Hartdégenné Rieder Éva iskolaigazgató, illetve Krüpl Etelka, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke is.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz egyébként először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. Az ünnep pedig onnan ered, hogy 1857-ben ezen a napon New Yorkban mintegy negyvenezer munkásnő sztrájkolt egyenlő bérért, munkaidő-csökkentésért.

Kevesebb