Zarándokútra keltek a somlóiak

2017. August 18., Friday 09:08

Nyolc zarándok vágott neki péntek reggel Vértessomlóról a 67 kilométeres útnak, hogy részt vegyenek augusztus 20-án a pannonhalmi szentmisén a Bazilikában, majd Szent István ott őrzött csontereklyéjének bemutatásán. Szent István király ünnepén apátsági bejárások és orgonahangverseny is várja a híveket.

Batin Péter főszervezőtől megtudtuk, hogy Császár, Kisbér, Mezőőrs érintésével érik el úticéljukat, s az első nap 40 km-es táv vár rájuk.

Ebben a hónapban egyébként még egy zarándoklatra sor kerül – tájékoztatott Batin Péter: 26-án délben az oroszlányi Munkás Szent József templomtól indulnak Vértessomlóra Böjte Csaba vezetésével, ahol a híres ferences rendi szerzetes szentmisét celebrál a várhatóan 300 fős hívő közösségnek.

Szent István Pannonhalmán őrzött csontereklyéje a dubrovniki ereklyének egy leválasztott darabja. A szent király koponyacsont-darabja kettőskereszt alakú ereklyetartóban, hegyikristály lencsék között nyugszik. Az ereklyetartó szimbolikájában arra a hagyományra utal, amely szerint a magyar címer hármashalma Pannónia Szent Hegyének három dombját ábrázolja.

Az ereklyetartó alapja csak két dombot formáz. A harmadik domb minden esetben az a hely, ahol az ereklyetartó áll. István király, Pannonhalma és az ország így tartozik össze.

Kevesebb