Sváb Kupa: a gyerekeknél Vértessomló, az öregfiúknál Várgesztes nyerte el

2018. február 11., vasárnap 16:27

Januárban indult útjára a négy fordulóból álló Sváb Kupa teremlabdarúgó torna, az öregfiúk számára már tizenhatodik, az utánpótlás csapatok részére a hetedik sorozat. Kicsik és nagyok kezdésként Vértessomlón, majd Környén és Kecskéden rúgták a bőrt, az utolsó állomásra szombaton került sor a várgesztesi faluházban.

Az utánpótlás csapatok közül az első három fordulóban a vértessomlóiak meneteltek a legkiválóbban, ők toronymagasan vezetve, 25 ponttal érkeztek Várgesztesre, s el is mint szombaton kiderült, „jól is jöttek” a korábban összegyűjtött pontok, mert mintha a somlói gyerkőcök kicsit elfáradtak volna a végére. A nyitómérkőzésen 1-1-re egalizáltak a Kecskéddel, aztán a Vértesi Erőműtől 5-1-es, a Környétől 2-1-es vereséget szenvedtek el. A Környe a tatabányai csapattól 8-0-ra kapott s bár a kecskédiek kevesebbszer voltak sikeresek, ők is 2-0-s győzelmet arattak a környeiek felett. Bőven hozott izgalmakat az utolsó forduló utolsó mérkőzése, hiszen a Kecskéd és a Vértesi Erőmű is 9-9 pontot gyűjtött össze az eltelt hetekben, ezt a „nagy összecsapásig” szombaton a kecskédiek néggyel, a tatabányaiak hattal gyarapították, így az erőmű már egy döntetlennel is a második helyen végez. Nagy volt az öröm a tatabányaiak háza táján, amikor megszerezték az első gólt, azonban a Kecskéd nemcsak, hogy kiegyenlített, végül 2-1-es győzelemmel hagyta el a pályát.

Az idei Sváb Kupát tehát az U9-es korosztályban a Vértessomló nyerte el, második helyen végzett a forduló győztes Kecskéd, harmadik lett a Vértesi Erőmű, negyedik a Környe.

Délután az öregfiúknál papíron a házigazdáknak és a Kecskédnek volt a legnagyobb esélye a győzelemre, s mindkét együttes jól kezdett. A Kecskéd 4-1-re verte a Vértessomlót, míg a hazaiak 4-2-re a Környét. Ezt követően a Várgesztes 5-2-re lelépte a Vértessomlót, a Kecskéd pedig 6-2-re a Környét, így a párharcban a Gesztes-Kecskéd meccsen dőlt (volna) el minden – ha tavaly nem vezetnek be új rendszert.

A hagyományos számítási módszerrel, a fordulók során összegyűjtött pontokat összesítve ugyanis a Várgesztes és a Kecskéd is 14-14 ponttal érkezett a végső összecsapásra, azonban egy éve a könnyebbség kedvéért azt vezették be, hogy nem az összes mérkőzésen elért pontokat jegyzik, hanem minden forduló győztese 1 pontot kap, a második kettőt, és így tovább, s az a település a bajnok, amelyik a 4 forduló alapján a legkevesebb pontot gyűjti be. Mivel a januári nyitófordulóban a Kecskéd az utolsó helyen végzett, így szombaton a Várgesztesnek már a 2. hely is elég volt a végső győzelemhez. Hiába hozott tehát a Kecskéd-Várgesztes utolsó csörtéje 6-2-es kecskédi győzelmet, az új számításnak köszönhetően – a torna történetében első alkalommal – a házigazdák örülhettek a Sváb Kupának.

A 16. sorozat zárásaként ezüstérmes lett a Kecskéd, harmadik helyen a Környe végzett, a negyediken Vértessomló.

Kevesebb