Mária szeretetéért fohászkodtak

2017. July 17., Monday 07:23

Mintegy másfélszázan keresték fel vasárnap a Mária kegyhelyet, amely szinte észrevétlenül húzódik meg a várgesztesi nagyrét felé vezető út mellett.

Megszépült erre az alkalomra a Mészáros hegy meredek oldalában elhelyezett szobor környezete, ahol a gesztesi hívek mellett a szomszédos Vértessomlóról, de még Környéről és Tatabányáról is érkeztek imádkozni, hogy a Szűz Mariától kapott szeretetet és jótéteményeket viszonozzák.

Bár az emlékhely eredetéről keveset tudni, annyi bizonyos, hogy azt jóval a második világháború előtt építették a meredek domboldalon lévő kis sziklabarlangban, ahová 1921-ben fehérlovas szekér vitte fel Szűz Mária szobrát. Mária tiszteletét azóta őrzik a település lakói, akik minden évben körmenetre indulnak a július 14-ét követő vasárnapon.

A várhoz vezető úttól a sziklamélyedéshez vezető meredek ösvényen 117 lépcső segít leküzdeni a szintkülönbséget, ezeket két évvel ezelőtt újítottak fel, és az út mentén padokat is elhelyeztek, hogy az arra járók megpihenhessenek.

A kegyhelynél Bedy Sándor plébános mondott hálaadó imát, a közös elmélkedést pedig a település német kultúregyesületének dalköre és Kiss József diakónus tette emlékezetesebbé.

Kevesebb