Nem kell fizetni!

2017. július 6., csütörtök 10:24

Díjmentessé váltak július 1-től a közmű-csatlakozások meghatározott fogyasztási mértékig, csökkennek a gázszektorban a különdíjas szolgáltatások költségei és díjmentessé válnak a jogorvoslati eljárások.

Ezek közé tartozik a legfeljebb 4 köbméter/óra névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése, a legfeljebb 32 Amper névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése és a 32 mm átmérőjű ivóvíz vezeték, illetve a 160 mm átmérőjű szennyvíz vezeték bekötése. Ezek a közműbekötések egy nagyobb lakás vagy átlagos méretű családi ház ellátásához, illetve egy átlagos méretű üzlethelyiség (pl. fodrászat, pékség) energiaigényének kielégítéséhez elégségesek.

A díjmentesség három szektorra: a villany, gáz, víz (ivóvíz- és szennyvíz) bekötésekre vonatkozik, a költségmentességet nem csupán a lakosság, hanem kis- és középvállalkozások is igénybe vehetik.

A gáz és árambekötéseknél elengedésre kerül a csatlakozási alapdíj, a csatlakozóvezeték díja és a fogyasztásmérő díja. Ezen felül gázbekötéseknél az elosztó 250 méterig a közcélú vezetéket is ellenérték nélkül építi ki, ami teljesen új szabály. A villanyszektorban pedig az eddigi mérték kétszeresére emelkedett az a vezetékhossz, amelyet az elosztó társaság ingyenesen biztosít a következők szerint.

A víziközmű szektorban a víziközmű-fejlesztési hozzájárulást a lakossági fogyasztóknak már eddig sem kellett fizetniük, a díjmentesség július 1-jétől a kis- és középvállalkozásokra is kiterjed. Ezen felül ivóvíz és szennyvíz bekötéseknél mentessé vált az igénybejelentés elbírálása, tervegyeztetés, adategyeztetés vagy ennek megfelelő szolgáltatás, továbbá rácsatlakozáskor a bekötési vízmérőóra, annak felszerelése és a nyomáspróba.

A földgázelosztó a csatlakozási igény kielégítésére vonatkozó írásbeli ajánlatát 30 nap helyett 8 napon belül köteles megtenni. Az igénykielégítés feltételeiről és lehetőségeiről szóló előzetes tájékoztatást 30 nap helyett 10 napon belül kell a fogyasztó részére átadni. A kivitelezés határideje maximálásra kerül 60 napban, erre eddig nem volt határidő. Hiánypótlási felhívást 15 nap helyett 3 munkanapon belül lehet kiadni.

-kormányhivatal-

Kevesebb