Büntetnek!

2017. július 7., péntek 03:00

A június végén lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására új lendületet vett hazánkban a parlagfű vegetatív fejlődése és kisebb kelési hullám is elindult. A rendkívül kártékony gyomnövény fejlettségi állapota és előfordulása országszerte nagyon heterogén képet mutat, jellemzően az intenzív hajtásnövekedés stádiumában van.

Napjainkban a parlagfüvek többsége 20-60 cm magasságú, a legfejlettebb egyedek azonban elérhetik a 70-90 cm-t. Baranya megyében 110 cm magas egyed is előfordult.

Júliustól megkezdődött a parlagfüves területek ellenőrzése, a jogsértés esetén kiszabható növényvédelmi bírság a fertőzött terület nagyságától függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed.

Július 1-től idén is bárki számára elérhető a parlagfű bejelentő rendszer. A rendszer interneten és okostelefonon keresztül is kezelhető, azonban a bejelentés előzetes regisztrációhoz kötött. Napjainkban Magyarország egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek, a lakosság mintegy 20 százaléka szenved az allergia miatt – közölte a Nébih.

Kevesebb