Értékőrző generációk

2024. May 14., Tuesday 13:14

Kegyeikbe fogadták az égiek a hétvégén a 24. Vértessomlói Nemzetiségi Falunapok szervezőit, a szikrázó napsütés és a színes programkínálat szépen vonzotta az érdeklődőket az iskola környékére és a sportpályára május 11-én.

A programok már péntek este elkezdődtek, hiszen a sportcsarnokban a TAP Party Zenekar húzta a talpalávalót, majd másnap a gyerekeket, családokat retro vidámpark, ugráló vár, a polgárőröknél színező és hajtogató, sokszínű kézműveskedés, a töretlen népszerűségnek örvendő arcfestés várta.

A délutáni Nemzetiségi Gálaműsor résztvevőit – köztük Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőt, Pfiszterer Zsuzsanna és Hartdégen József díszpolgárokat – Igó István polgármester köszöntötte, kiemelve: a gálaműsor és a falunapi rendezvénysorozat is arról szól, hogy a legkisebbektől, a fiatalokon, felnőtteken át az idősekig minden generáció megtalálja a maga szórakozását. A fellépő hagyományőrző csoportok kapcsán így fogalmazott: örüljünk ezeknek az értékeknek, hiszen rengeteg munka a kicsiket és a folyamatosan növekvőket tanítani, beléjük oltani azt a tánckészséget, amit az óvodapedagógusok és a táncoktatók a nemzetiségi önkormányzat keretén belül végeznek.

Czunyiné dr. Bertalan Judit a legkisebbek bájos produkciója után kért szót, s mint mondta, alapos indokkal, hiszen – ahogy ismert a településen – a választáson nem méretteti meg magát a jelenlegi polgármester. Annak idején, amikor Hartdégen polgármester úr nem indult, akkor is azt mondtam, hogy nehéz a somlóiaknak a döntés. Most is az lesz, mert magasra tették az elődök a lécet. És ebben az esetben is így van, mert az elmúlt 10 évben is Igó István polgármester úr kitartásának, szorgalmának, harcosságának köszönhetően nagyon szépen fejlődött a falu – fogalmazott, az indulóknak fair play versenyt, a somlóiaknak pedig bölcs döntést kívánva, hiszen – ahogy mondta – valóban magasan van a léc. Az országgyűlési képviselő megköszönve a településvezető eddigi ténykedését, gondolatait így zárta: önző módon had kívánjam magamnak, hogy olyan polgármestert válasszanak, hogy ugyanígy szeressek Somlóra jönni.

A gálaműsor során a legkisebbek, a gyermekcsoport és az óvodások még picit csetlő-botló, de annál bájosabb előadásukkal csaltak mosolyt az arcokra, s ahogy érkeztek előbb a kicsivel, később az évekkel, évtizedekkel idősebbek, úgy vált érzékelhetővé, láthatóvá a könnyednek tűnő mozdulatok, énekek mögötti sok-sok éves gyakorlás, tapasztalat.

A különböző korosztályú és Szigetújfalui táncosok mellett énekeivel színesítette a gálaműsort a Német Kultúregyesület Várgesztes Dalköre és a Vértessomlói Német Nemzetiségi Dalkör, valamint a Vértessomlói Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulói, Presser Gábor és Wohl Péter, akik a magyarországi németekről szóló verset adtak elő, és a komoly, felnőttek életét érintő gondolatok mellett egy szép, barátságról szóló vers is elhangzott Könyves Janka, Wohl Gréta és Wohl Sára előadásában.

A gálát követően a Schemlinger Musikanten muzsikájára ropták a vendégek, majd programsorozatot vasárnap ünnepi szentmise és ünnepi hangverseny zárta a zeneiskola tanárai, diákjai közreműködésével.

Az esemény képet a galériában tekintheti meg.

Kevesebb