Arany és ezüstérem a várgesztesi borversenyről

2024. április 15., hétfő 15:07

A kilencedik borversenyt rendezte meg április 13-án a Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes a Faluházban, ahová a megszokottnál kevesebben, 11-en érkeztek 15 mintával, köztük Vértessomlóról Hartdégen Tibor és Hartdégen Bertalan.

Pillmann József elnök köszöntőjében elhangzott, hogy előzetesen akkor lehetne felmérni az érdeklődést, ha regisztrációt kérnének, de ettől eltekintenek, mint ahogy a szervezéssel járó kiadásokhoz, a gazdag vendéglátáshoz sem kértek soha hozzájárulást, nevezési díjat.

Külön tisztelettel köszöntötte Horváth Mihály tatai hegybírót, aki évek óta bírálja nagyon-nagy szakértelemmel a boraikat a minőség jobbítása érdekében.

A hegybíró a bevezetőjében a 2023-as évről elmondta, hogy a szőlőtermesztés szempontjából nem volt egyszerű, már az is nagy dolognak számított, ha valaki szüretelni tudott. Mindenkit meglepett, hogy a peronoszpóra virágzásban megjelent, először a fürtön és a levélen sokkal később. Ez fordítva szokott lenni, s eddig, amikor a levélen észrevették, még lehetett védekezni és megmenteni a fürtöt, ez most nem volt ilyen egyszerű. Versenytapasztalatokról elmondta; sokan korán leszedték a szőlőt, hogy legalább azt megmentsék, ami megmaradt, ezáltal nagyon sok éretlen, zöld ízű, nagyon savas borokkal találkozott, és nagyon sok borbetegséggel, pedig általában amikor kevés a szőlő, mindenki jobban odafigyel. Zárásul reményét fejezte ki, hogy Várgesztesen nagyon jó borokat fognak kóstolni a termelők ünnepén.

Ez be is igazolódott, s már az első minta magasra tette a lécet. Nagyon sokat elárul a bor színe, már amikor töltik ki. Egy nagyon szép, elegáns színű, fényes, jól kezelt, ami azt mutatja, hogy a kénszintje jó. Az illata egy kicsit szerény, a színe többet ígért. Viszont szép, hosszú, tartalmas bor. Tehát ha lenyeljük, akkor még hosszú másodperceken keresztül érezzük ezt a kellemes bor ízt. Indításnak nem rossz, ha ennél nem lesznek rosszabb borok, akkor nagyon jól fogjuk érezni magunkat ma. Azon meditálok, hogy nem tudom: lesz-e ennél sokkal jobb bor? Tehát ez az ezüst és az arany határán van, ezért pillanatnyilag egy nagyon magas ezüstöt adok, de ha nem lesznek jobbak, akkor ennek biztosan megadom az aranyérmet, mert nagyon szépen elkészített, látszik rajta, hogy a frissességére, kénszintjére nagyon odafigyeltek, a feldolgozási technológia is nagyon jól sikerült. Ez egy nagyon jó bor – hangzott az értékelés Horváth Mihálytól, és a folytatásban is igen szép eredmények születtek az alacsony résztvevői számhoz mérten.

A 20 pontos bírálati módszer, no meg a szigorú, de korrekt szakértői zsűrizés végén hárman vehettek át arany minősítést, köztük az első minta gazdája is. Hatan ezüst, hárman bronz minősítést értek el, négyen oklevelet kaptak.

Aranyérmes lett Várgesztesről Pillmann József (vegyes fehér) és Racsmány Mihály (Olaszrizling 2021-es Ó bor) és Vértessomlóról Hartdégen Tibor (vegyes fehér).

Ezüstérmes minősítést ért el Várgesztesről Hartdégen Sándor (Pannon frankos), Pillmann József (vegyes fehér Ó bor), Nagy János (vegyes fehér Ó bor), Eigner Tibor (fehér cuvée),

Schäffer Márton (Merlot), Vértessomlóról Hartdégen Bertalan (vegyes vörös).

A többi résztvevő bronz, illetve oklevél minősítést vehetett át. A borászokat a szervezők zsíros kenyérrel, sajttal és pogácsával látták vendégül, majd a maradék borokkal poharazgatva folytathattak jó hangulatú, tartalmas beszélgetést a borászat szépségéről, titkairól, s kaptak további értékes szakmai, permetezési tanácsokat Horváth Mihály hegybírótól.

Az esemény képet a galériában tekintheti meg.

Kevesebb