Ünneplőbe öltözött a főutca

2023. december 4., hétfő 14:49

Advent a várakozás időszaka, amikor nem szabad megfeledkezünk a prófétákról, akik ma is tanítanak bennünket a Biblián keresztül arról, hogy a várakozás nem egy passzív időtöltés, hanem egész embert, hitet, reményt, életerőt és szeretetet igénylő életforma - mondta Igó István a Vértessomlói Betlehem előtt Advent első vasárnapján.

A polgármester – miután köszöntötte a megjelenteket – Advent eredetéről szólt, ami az ötödik-hatodik századra nyúlik vissza. Ezt követően felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy Advent hangulata megváltoztatta Vértessomlót is: az utcák, a házak ünneplőbe öltöztek, és ilyenkor az emberek jobban vágynak a csendre, a nyugalomra, és visszatérnek azokhoz az értékekhez, amelyek a hétköznapi rohanás közben időnként háttérbe szorulnak. A fényekbe öltözött otthonok és utcák kifejezik a ránk bízott hagyományt, a fény tradícióját, ami az otthon és a család melegére és az ajándékozásra emlékeztet bennünket.

Ilyenkor a rég nem látott, távol élő családtagjainkkal is találkozunk, és nincs nagyobb boldogság az egymásra találás öröménél. Igó István Pilinszky János szavait idézve elmondta: „nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni – beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk. És nincs gyengébb és „jogosabb” birtoklás se, mint szeretnünk azt, akit szeretünk, és aki szeret minket.” Az ember társas lény, kincseinek megosztása, és nem birtoklása okoz nagyobb örömet neki – zárta gondolatait a község első embere.

Őt követte Rohrbacher János atya, aki felidézte a gyermekévek szépségét, és azt kívánta, hogy ez a szépség és a szent család öröme származzon át a falu minden egyes lakójának lelkébe. A szent család örömét a Betlehemes ház szobrocskái is jelképezik, ami eszünkbe jut, valahányszor rájuk tekintünk. A plébános arra kérte a jelenlévőket, hogy az Úr születésnapjára készüljenek hűséges szívvel, imádsággal és bűnbánattal. Az Adventi koszorú lila színe a bűnbánatot jelképezi, a megtisztulás pedig eljön a kicsi Jézus születésével – mondta János atya, majd megáldotta a Betlehemet.

Az ünnepi szavakat a Nemzetiségi Dalkör műsora követte, majd a Német Nemzetiségi Általános Iskola előadásában karácsonyi énekek csendültek fel. A Vértessomlói Színjátszók zenés műsora is a Karácsonyt idézte, végül az adventi rendezvény a Mennyből az angyal közös eléneklésével zárult. A decemberi hidegben mindenkinek jól esett a forralt bor és a puncs, amit az önkormányzat jóvoltából kóstolhattak meg a jelenlevők a kirakodó vásár mellett.

Kevesebb