A szívekben vitték haza a lámpások melegét

2023. november 13., hétfő 07:39

2021-ben a pandéma kényszerítette az udvarra a vértessomlói Német Nemzetiségi Óvoda és Bölcsőde Márton napi ünnepségét, s végül olyannyira hangulatosnak bizonyult, hogy tavaly is megőrizték a helyszínt. Idén azonban nem kedvezett számukra az időjárás, így a felvonulás is elmaradt a templomhoz, és a 27. ünnepségre a tornateremben várták a vendégeket, akik meg is töltötték zsúfolásig.

A vendégeket Könyvesné Beutl Anita óvodavezető köszöntötte, s idézte fel Szent Márton legendáját: a római császár katonájaként szolgáló Márton egy különösen hideg téli estén francia honban lovagolva megosztotta meleg köpenyét egy nélkülöző koldussal. Jóságáról és irgalmasságáról még életében legendák keringtek. Egy éjjel álmában Jézust látta. Ettől fogva nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta. Később püspökké szentelték.

Szent Márton története elevenedett meg a nagycsoportos gyerekek előadásában is, a Márton napi énekeket pedig muzsikaszó is kísérte Bőhm Gergely harmonika és Könyves Norbert trombitajátékának köszönhetően, majd következett az ízletes vendéglátás forró teával, lilahagymás libazsíros kenyérrel, amihez a fő alapanyagot, a libazsírt Szeifert Anna ajánlotta fel.

Bár a felvonulás és a tábortűz elmaradt, a gyerkőcök, szülők, nagyszülők, rokonok mosolyát látva megvalósult, amit az óvodavezető kívánt köszöntőjében: a Márton napi lámpások fényének melegét mindenki vigye haza magával a szívében.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg.

Kevesebb