Ismét eredményes évet zártak

2018. február 3., szombat 14:56

Bőven volt miről beszámolni a somlói önkormányzat és a német nemzetiségi önkormányzat pénteki közmeghallgatásán, amit az is bizonyít, hogy 76 oldalas prezentáció készült 2017. beruházásairól, eseményiről.

Rögtön az év elején ünnepélyes keretek között adták át a Vértessomlói Német Nemzetiségi Általános Iskolában a könyvtárat, amely alkalomból Czunyiné dr. Bertalan Judit, a digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos azt is elmondta, hogy a vértessomlói és a József Attila Megyei Könyvtár összeköttetésben van az internet segítségével, ami könyvtárközi kölcsönzést jelent, amely keretében lehetőségük van a falubelieknek hozzáférni a megyei könyvállományhoz. A polgármesteri hivatalban pedig megújult bútorzat teszi immár kényelmesebbé a munkatársak feladatellátását – kezdte az eredmények ismertetését Igó István polgármester.

Tavaszra elkészült az orvosi rendelő vizesblokkjának felújítása, és elkészült a település új weboldala is, amit csak az év utolsó hónapjában 570-en használtak. A napi látogatottság decemberben egyébként 70 és 100 között volt naponta, de 10-én megközelítette a 350-et.

Elvégezték a tájházban, a teleházban és a polgárőr irodában a szükséges felújításokat és beszerzéseket, új padok, asztalok és játék került a játszótérre.

Pályázati támogatással újultak meg az Ady, Zrínyi és Sport utcák járdái. A közel 21,4 milliós fejlesztéshez a falu 15,6 milliót nyert el az „Adósságkonszolidációban részt nem vett önkormányzatok” című forrásból, míg a régi járdalapok felhasználásával szebb lett a Petőfi, Erdősor, Gábor Áron és Rákóczi köz is.

Áprilisban használt, de gyönyörű állapotú, tűzoltó fecskendővel felszerelt autóval gazdagodott a vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület, s ekkor jelentette be Czunyiné dr. Bertalan Judit hogy a területfejlesztési operatív programra (TOP) benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően a község közel 90 millió forintot nyert az iskola, óvoda, nyugdíjas ház, valamint a községháza energetikai korszerűsítésére.

Mint minden évben, tavaly is a Falunap volt Somló egyik csúcseseménye, amit még emlékezetesebbé tett a labdarúgópálya új lelátójának felavatása. Ez alkalomból szinte a megye teljes vezetése tiszteletét tette a településen, hiszen ott volt Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Kancz Csaba kormánymegbízott, Veres Zoltán megyei főjegyző és Khéner László a labdarúgó szövetség megyei igazgatója is. A mintegy 17,5 millió forintos beruházás 70%-a volt TAO-s támogatás, míg a fennmaradó rész az önkormányzati hozzájárulás.

Az említettek mellett még számtalan közösségi, sport és kulturális esemény gazdagította a település lakóinak életét – mondta a polgármester, aki felidézte a közös falutakarítást, a búcsúval egybekötött zarándoklatot, aminek különlegességét 2017-ben az adta, hogy ekkor számolt be zarándokútjukról Batin Péter, aki két társával május végén indult gyalogosan a világhírű czestochowai kegyhelyre, Lengyelország lelki fővárosába, a Fényes Hegyre. A 640 kilométeres távolságot harminc nap alatt, 3 pihenőnap közbeiktatásával győzték le.

De néprajzi napközis tábor, szüreti felvonulás, adventi ünnepség, Szent Borbála napi megemlékezés és még sok-sok esemény bizonyította, hogy aktív közösségi élet van a faluban.

Ami az idei évet illeti, bőven lesz tennivaló, hiszen tervek sora vár beruházási startra az asztalfiókban, közel 144 millió forint értékben.

A már említett TOP pályázat mellett, út és járdafelújítások, térkőburkolat javítások, intézményi festések, felszerelés pótlások, fűtéskorszerűsítések, kátyúzások szerepelnek a programban.

Kevesebb