Figyelmeztet a rendőrség!

2017. április 5., szerda 11:26

Az utóbbi napokban többen érdeklődtek alosztályunkon a Kék Bálna elnevezésű internetes játékról, melynek világszerte már több mint 100, fiatalok által elkövetett öngyilkosságot tulajdonítanak.

A „játék” egy orosz fiatalember „találmánya”, melyet 2013-ban indított el. A résztvevők, és a csatlakozók egy 50 szintből álló utasítássort követnek, melyben minden szinten – a mentorok, vagy más néven kalauzok – újabb és újabb, különböző nehézségi fokú feladatokat adnak, az utolsó feladat pedig az öngyilkosság. Ha a mentorok azt látják, hogy valaki fogékony a kihívások iránt, az bekerülhet egy zárt csoportba, ahol először kisebb, majd egyre nehezebb feladatokat kap pl.: másszon fel magas épület tetejére, keljen fel éjszaka horrorfilmet nézni, szigetelődjön el társaiktól, tetováltasson valamit a karjára, vágja le egyik ujját, stb.

Eközben a „mentor” megpróbálja minél jobban megismerni áldozatát, kitapogatja gyengéit. A játékos nem hazudhat, mivel minden teljesítését videóra kell vennie. Ha valaki közben meghátrálna, esetleg megfenyegetik, hogy a családtagjaival fog valami rossz történni, tehát nincs más választása a fiatalnak.

A játékot kitaláló Szergej Bugyejkin a hatóságoknak úgy nyilatkozott, hogy a fiatal áldozatok boldogan haltak meg, hiszen azt nyújtotta neki, amit máshol nem kaptak meg: az odatartozást, a kapcsolatot.

A pszichológus szerint a Kék bálna, és az ehhez hasonló programok azokra a fiatalokra nézve jelentenek veszélyt, akik valamiért kevesebbnek, értéktelenebbnek érzik magukat társaiknál a valós világban, és nem alakul ki megfelelő kapcsolat a családjukkal, társaikkal. Azért, hogy a kortársak szemében értékesnek, különlegesnek tűnjenek, nem riadnak vissza az extrémebb kihívásoktól.

Jóval védettebbek azok a serdülők, akiknek jó a kapcsolatuk a családjukkal, nyíltan kommunikálnak, és valamilyen „offline” elfoglaltsággal is töltik szabadidejüket.

Ajánljuk a témával kapcsolatban a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány honlapján megjelent cikket is:
www.kek-vonal.hu/index.php/hu/cikkek-informaciok/483-ot-teny-es-ot-valos-veszely-a-kek-balna-kapcsan

A tudatos internethasználattal és a segítség számtalan lehetőségével találkozhatunk még többek között az alábbi oldalakon:
A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány www.kek-vonal.hu/index.php/huhonlapon, ahol chatelve is értekezhetnek, de a 06-1-116-111-es telefonszámon is elérhetőek

A káros tartalmakról a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság a internethotline.hu oldalon várja a bejelentéseket.

Fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdésük merülne fel, az alábbi telefonszámon érdeklődhetnek: 34/517-755.

Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály, Bűnmegelőzési Alosztály

Kevesebb