Emelkedik a garantált bérminimum

2017. december 27., szerda 07:55

Az éttermi szolgáltatások áfa-kulcsa, amely 2017 januárjától 27 százalékról 18 százalékra csökkent, 2018-tól kezdődően 5 százalékra mérséklődik, bevezetik viszont a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást.

Az élelmiszereknél szintén folytatódik az áfacsökkenés, ezúttal végre a halak után fizetendő adó is mérséklődik. A sertéshús áfáját már tavaly lejjebb vitték, de nem mindenre terjedt ki az adócsökkentés. Ezt most orvosolják, a házi sertés „élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének és belsőségének” az áfa-kulcsa is 5 százalékra csökken jövőre, így például a zsírszalonna, de a máj is olcsóbbá válhat.

Olcsóbb lesz az internet. Az internetszolgáltatás áfa-kulcsa ugyanis a jelenlegi 18-ról 5 százalékra csökken. A szolgáltatók már bejelentették, hogy a Digitális Jólét Program keretében kínált csomagokra fizetendő díjban az áfacsökkentést teljes mértékben érvényesítik. Az idei dinamikus emelés után 2018-ban tovább nő a minimálbér, de különösen a garantált bérminimum összege. Annyi változás azonban történt, hogy időközben a cégek kaptak még egy kis kedvezményt az általuk fizetendő közterhekből. Az ígért 20 százalék helyett 19,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke.

Kevesebb