A bányászmúlt emlékei

2017. december 5., kedd 06:24

Jelentkezzen a Faluházban, ha rendelkezik a bányászhagyományokat felidéző eszközzel, fotóval, dokumentummal – ezzel a felhívással fordultak a szervezők szeptemberben a falu lakosságához, s mint az a hétfői kiállításmegnyitón kiderült, érdemes volt kutakodni a régi emlékek között.

Rising Károlyné polgármester köszöntötte a megjelenteket, köztük Igó István somlói polgármestert és a Vértessomló-Várgesztes bányász nyugdíjas szakszervezet tagjait. Mint elmondta: a hagyományőrzők és bányász nyugdíjasok álma volt a tárlat létrehozása, hogy ne merüljenek a feledés homályába a szakmakultúra emlékei.

A szénbányászat nyolc évtizede alatt a település 121 polgára dolgozott a szakmában, közülük tizennégyen ajánlották fel tárgyaikat a bemutatóra, ami december végéig látogatható.

- Az önkormányzat számára fontos, hogy a fiatalabb korosztályok is megismerjék azt a hivatást és a bányászat körülményeit, ami a II. világháború utáni években komoly fellendülést biztosított Várgesztesnek és az itt lakóknak – fogalmazott a polgármester.

Az ünnepségen Pravetzi Vidor mérnök a bányában használt mérőműszerekről, Hartdégen József külkereskedő a különböző bányákban használható lámpákról, Tóth László bányász a lármafáról és mentő felszerelésekről tartott rövid ismertetőt, majd Pálos Ferenc a brennbergbányai bányákról, édesapja és nagybácsikája bányász toborzó munkájáról mesélt. Schalkhammer Ferenc a bányák nyitásáról, a technikai fejlődésről, a szénszállításról, kötélpályákról, a szakmai képzésről és a bányászatot kiszolgáló szakmákról tartott tájékoztató előadást a kiállításmegnyitó résztvevőinek.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb