Országos versenyre és a 110 éves jubileumra készülnek

2023. május 15., hétfő 07:15

Bővelkedett eseményekben a 2022-es esztendő a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai számára, a tűzvédelmi feladatok és beavatkozások szakszerű végrehajtása mellett kiemelkedő versenyeredmények, sikeres pályázatok és a már hagyományos, a rendezvényekkel kapcsolatos feladatellátások jellemezték az évet – derült ki Hartdégen Tibor parancsnok és Schäffer László egyesületi elnök beszámolójából a szervezet május 12-ei közgyűlésén.

Több alkalommal vonultak tűz miatt, kétszer kéménytűzhöz, és műszaki mentésre is sor került Környebányán, ahol autó hajtott árokba, az óvoda területén pedig veszélyes fát vágtak ki.

Az áprilisi, Tótkomlósi Kapocs Kupán a férfiak az első, a nők a második helyen végeztek, ők a Vándordíjat is elhódították. Júliusban három csapattal képviselték Magyarországot és Vértessomlót a szlovéniai Celjében a Tűzoltó Olimpián, a férfiak arany, az ifjúsági leány csapat ezüst, a női raj bronz minősítést ért el. Az olimpián való részvétel mindig nagy kihívás a csapatok egységes megjelenése, a megfelelő ruházat biztosítása miatt, a költségek előteremtésére támogatói bált rendeztünk – hangzott el, kiemelve a támogatók számára megfogalmazott köszönetet.

A legjelentősebb fejlesztést februárban zárták le ünnepélyes keretek között, hiszen Leader pályázati támogatás segítségével újították fel a szertárat, és akkor vették át hivatalosan a Magyar Falu Program keretében vásárolt Ford kisbuszt. Később a megemelkedett gázárak miatt a szertárba fűtő/hűtő klímaberendezést telepítettek az önkormányzat segítségével.

Az idei év eddigi időszaka is mozgalmasan telt, már 6 riasztást kapott az egyesület, kétszer műszaki mentéshez vonultak az önkéntesek. Januárban téli tűzoltótúrát szerveztek, húsvét előtt idén is rendbe tették a Tojásgurítót és márciusban az MTSZ-el közösen szervezték meg a X. Országos Tűzoltó Kapocs-kupát, melyen nyolc megyéből 18 csapat vett részt. A házigazdák remekeltek, a női kategóriában első, harmadik és negyedik, a férfiaknál első és negyedik helyezést értek el, és mind a női, mind a férfi kategóriában is ők nyerték el a Kapocskupa Vándordíjat.

Áprilisban Lakitelken, az Országos Tűzoltónapi rendezvényen Bőhm Gergely Gróf Széchenyi Ödön emlékplakettet vehetett át, május 5-én Zippenfenig Gergőt, aki egyben hivatásos tűzoltó is, Tatabánya polgármestere a városért végzett kiemelkedő szakmai munkájáért elismerésben részesítette. Ugyanezen a rendezvényen Schäffer László elnök a Vértessomlói ÖTE férfi, női, ifjúsági lány csapatainak a 2022. évi Nemzetközi Tűzoltó Olimpián (Szlovénia) elért kimagasló eredményeiért Elismerő Oklevelet vehetett át Igó István polgármestertől.

A továbbiakban is bőven várnak feladatok a tűzoltókra, hiszen alaposan kiveszik a részüket a május 20-ai Falunap előkészületeiből és lebonyolításából, július elején az ifjúsági csapatok Ausztriába utaznak, a Burgenland tartomány ifjúsági versenyére, egy héttel később a XI. Országos Ifjúsági Tűzoltóverseny és a X. Országos Hagyományos Tűzoltóverseny vár a somlói önkéntesekre Miskolcon, augusztus 26-án pedig a már hagyományos tűzoltó napot tartják, melyen az egyesület 110 éves fennállásának jubileumát ünneplik majd. Az elnöktől elhangzott, hogy a tagok, érdeklődők az ünnepi eseményen vehetik kézbe a jubileumra pályázati forrásból készíttetett kiadványt, amely számos fotóval, visszatekintéssel igyekszik felölelni a több mint évszázados múlt legfontosabb történéseit.

A pályázati aktivitásról az elnök elmondta, hogy 350 ezer forintos támogatásból Medic-táskát vásárolnak, illetve egy másik pályázaton működésre és ruházatra szeretnének forrást elnyerni. A pályázatok összeállításában és elszámolásában végzett munkájáért Némethné Böhm Ibolyának és Schäffer Lászlónénak fejezte ki köszönetét.

Az elnök az egyesület munkáját folyamatosan segítő, támogató önkormányzat, Igó István polgármester számára is köszönetet mondott, példaként említve, hogy az elmúlt évben a helyhatóság a szervezetnek ajándékozta a tulajdonában lévő gépjárműfecskendőt, melynek addig az egyesület az üzemeltetője volt. Így a hatályos szabályozás értelmében a továbbiakban nem terheli súlyadó fizetési kötelezettség a tűzoltókat, és nagy könnyebbség számukra, hogy a Ford kisbuszra is útdíj mentességet kaptak, hiszen – például – a miskolci országos versenyen való részvétel is jelentős utazási költséggel jár majd.

Vértessomló

Kevesebb