GFM: Elviselhetetlen terhet jelentene a kamatstop kivezetése

2023. május 12., péntek 06:14

A kormány a legutóbbi ülésén megállapította, hogy a rendkívül magas piaci kamatszint jelenleg nem teszi lehetővé a kamatstopok kivezetését.

Ez ugyanis olyan mértékű azonnali törlesztőteher-növekedést eredményezne, amely elviselhetetlen lenne az érintett családok, illetve kis- és közepes vállalkozások számára - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM), miután Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón bejelentette: a kormány év végéig meghosszabbította a kamatstopot, amely eredetileg június 30-ig kivezetésre került volna.

A GFM közlése szerint a lakossági kamatstop eddig már mintegy 350 ezer családot védett meg a magas kamatokkal szemben, jelenleg az érintett ügyfelek (mintegy 300 ezer család) kamatstoppal védett hitelállománya meghaladja az 1360 milliárd forintot. A kamatstop 2022-ben 80 milliárd forinttal, 2023 első felében pedig további 60 milliárd forinttal segíti a családokat, azaz összesen 140 milliárd forintnyi kamatfelárat vesz le a háztartások válláról.

A családok esetében a kamatstop kivezetésével az éven belül átárazódó hitelek esetén átlagosan 60 százalékkal, a kiterjesztett, legfeljebb 5 éves kamatperiódusban fixált jelzáloghiteleknél pedig mintegy negyedével (24 százalék) emelkedne átlagosan a törlesztőrészlet.

A kkv-kra kiterjesztett kamatstop intézménye a bevezetéskor 60 ezer kkv-t érintett, jelenleg pedig 28,5 ezer vállalkozás közel 1000 milliárd forintnyi hitelállománya esik az intézkedés hatálya alá. A cégek 2022 novemberétől kezdődően 2023. június végéig mintegy 80-85 milliárd forintot takaríthatnak meg.

Mivel a jegybanki irányadó kamat alakulásával együtt mozognak a referencia kamatok, a kormány a jövőre tekintettel azt az elvi döntést hozta, hogy a kamatstopok kivezetésére csak akkor adódik lehetőség, ha a jegybanki irányadó kamat egy számjegyű lesz. A jegybanki irányadó kamat egy számjegyűvé válását megelőzi az infláció egy számjegyűvé csökkentése.

A minisztérium szerint a kamatstop meghosszabbítása 2023. második félévében a családok esetében további 60 milliárd forintnyi, a vállalkozások számára 40-45 milliárd forintnyi további megtakarítást eredményezhet - olvasható a tárca közleményében.

Kevesebb