Nemzetiségi hét az óvodában

2023. április 18., kedd 11:18

A Vértessomlói Német Nemzetiségi Óvoda és Bölcsőde 2021-ben teremtette meg a nemzetiségi hét hagyományát, ám abban az évben a pandémia miatt csak az intézmény falai között ismerkedtek a gyerekek a sváb gyökerekkel, tavaly viszont már a Tájházba is ellátogattak.

Az idei nemzetiségi hét is ott kezdődött, a kicsik hallhattak arról, hogy nagyon-nagyon régen, amikor ideérkeztek a sváb ősök, dimbes-dombos táj fogadta őket, a házakat maguk építették. Mivel szegények voltak és az idő is szorította őket, kicsi házakat építettek, mégpedig vályogtéglából, amit szintén maguk készítettek. Megismerkedhettek a régi, hosszú típusú sváb házak beosztásával, így például a tisztaszobával, amelyet csak vendégek érkezésekor, vagy ünnepekkor használtak, és a használati tárgyakra, a régi konyhai eszközökre, berendezésekre, a gyönyörű népviseletekre, a klumpára, komódra, bölcsőre, rokkára is rácsodálkoztak, de több tárgyat azonnal felismertek, így a kenyérsütőlapátot is. Az egyik kisfiú furcsállotta, hogy riasztóval felszerelt a Tájház, de ezt a kérdést is sikerült hamar tisztázni: annak idején természetesen nem volt, de az ott található tárgyak, eszközök, viseletek olyan értéket képviselnek, ami miatt felszerelték vele.

A kis házban nehézkesen fértek volna el egyszerre a gyerekek, így két csoportra bontva utaztak az időben, a másik a pincébe merészkedett le, ami az igen meredek lépcsőn valóban nem bizonyult kis feladatnak. Ott megtapasztalhatták, hogy miközben odakünn szépen simogat a napocska, milyen hűs a pince. Így azt is megtudhatták, hogy annak idején bizony nem volt hűtőszekrény és a gazdák a pincében tárolták – a többi között – a krumplit, zöldségféléket, és nagy hordókban a bort.

A hét kedden nemzetiségi vetélkedőkkel folytatódott, szerdán táncház várja a gyerkőcöket élő zenével, csütörtökön kosárka barkácsolás, zárásként pedig egy igen izgalmas program, sütés-főzés úgy, ahogy nagyanyáink tanították.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg.

Kevesebb