Megvan az árstoprazzia eredménye

2023. április 6., csütörtök 19:32

Összesen 430 jogszabálysértést állapítottak meg, és 333 millió forint bírságot szabtak ki a januári árstoprazzia során – jelentette be a Kormányinfón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki a január 23. és 29. között zajló árstoprazzia eredményeiről számolt be.

Mint mondta, a kormány azért vezette be az árstopokat, hogy a kereskedelmi egységek azokat valóban be is tartsák, és ne a magyar emberek kárára nyerészkedjenek.

A kormányszóvivő emlékeztetett: nyolc létfontosságú élelmiszer árának befagyasztásáról döntött a kormány, ezeket ellenőrizték a fogyasztóvédelem dolgozói, és ez után is zajlanak majd ellenőrzések.

468 üzletet érintett a januári árstoprazzia, 334 eljárást indítottak el, ezek közül 83 eljárás megszűnt, 179 ügyben szabtak ki bírságot – összesen 333 millió forintot – 72 eljárás pedig még nem zárult le – foglalta össze.

Szentkirályi Alexandra emlékeztetett: hamarosan, legkésőbb nyár elején elindul a kormány árfigyelő rendszere, amelynek célja, hogy a lakosság számára elérhetővé váljon egy olyan adatbázis, mely lehetővé teszi a fogyasztói árak alakulásának átlátható módon történő összehasonlítását, valamint megakadályozza a túlárazást.

A kormányszóvivő elmondta, az egyik jellemző szabálysértés az volt, hogy a boltok polcain hiányoztak az árstopos termékek, miközben az ellenőrök látták, hogy a raktáron vannak. A bírságokat most szabják ki.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a következő kormányülésen döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e az árstopokat, ami április 30-áig tart.

Kevesebb