Közmeghallgatás szép számú érdeklődőkkel

2023. április 3., hétfő 15:00

Míg a korábbi esztendőkben nem kísérte jelentős érdeklődés Vértessomlón a közmeghallgatást, addig március 31-én szép számmal gyülekeztek a megújult Művelődési Házban, ahol a község első embere és a képviselőtestületek adtak részletesen számot az előző év eredményeiről, fejlesztéseiről, programjairól, a kulturális, hagyományőrző tevékenységről, ünnepeikről, a tárgyesztendő terveiről.

A 2022-es év világjárvány okozta bizonytalanságok és utóhatásai, az energiaárak drasztikus emelkedése rendkívül nehéz helyzetbe hozta országosan az önkormányzatokat, családokat, vállalkozásokat, ezzel együtt is Vértessomló gazdálkodása kiegyensúlyozottnak minősíthető, pozitív szaldóval teljesült – hangzott el a polgármesteri bevezetőben, majd Igó István valóban hosszan sorolta az elmúlt év fejlesztéseit, beruházásait, elsőként a Művelődési Ház energetikai fejlesztését: a villamos hálózat teljes felújítását, a napenergia hasznosításával működő hőszivattyú telepítését, a nagyterem és a parkettás helységek fűtésének szétválasztását, a padlástéri határolók intenzív szigetelését, a teljes akadálymentesítés részeként nyílászárók cseréjét. A pályázati támogatással megvalósult beruházás összértéke meghaladta a 63 millió forintot.

A játszótér 7.3 milliós ráfordítással újult meg, amelyhez majdnem 6 milliót nyertek el pályázati forrásból, és a temető új kerítése is elkészült. A Nyugdíjas háznál cserélték az udvar burkolatát és 20 milliós támogatással, 8.6 milliós önrésszel három utca is kiváló minőségű 1,5 méter széles térköves burkolatot kapott.

Az extrém módon megemelkedett energiaárak miatt tovább kellett optimalizálni az egyébként önkormányzati szinten fejlett, modern energiatakarékosan üzemelő rendszert. A Bölcsődénél majdnem 7 millió forint értékben telepítettek hőszivattyút, az óvodában és a Polgármesteri Hivatalban valamennyi világítótestet ledesre cserélték, a védőnői szolgálat gázbojlerét egy 30 literes villamos berendezéssel váltották ki, a Teleházba és a tűzoltószertárba fűtésre optimalizált, és temperálásra is alkalmas klímaberendezéseket szereltek fel.

Nem önkormányzati finanszírozással, pályázati forrásból vásárolt a Három Forrás Horgász Egyesület egy korszerű fűnyíró traktort, az önkéntes tűzoltók pedig egy 9 fős Ford Transit kisbuszt.

A pandémia miatt júniustól vált teljessé a falu kulturális élete, a legjelentősebb események sorát a Vértessomlói KSK által szervezett sportnap nyitotta, melyhez 2 millió forintot nyertek el a Magyar Falu Programból.

Ragyogó napsütés, kiemelt érdeklődés kísérte július első vasárnapján a Búcsút, és szintén júliusban rendezték meg a Szlovéniai Celjében az Európai Tűzoltó Olimpiát, melyen Magyarországot három vértessomlói csapat képviselte, és az ország, a falu büszkeségére a férfiak országos csúccsal arany minősítést értek el, az ifjúsági lányok ezüst, a női csapat pedig bronzminősítéssel tért haza.

A nyári programok további kiemelkedő eseménye volt az augusztusi Falunapok keretén belül a rendezett Identitás Megyenap, melyen Vértessomló látta vendégül a tatabányai járás, vendégcsapatait, kultúrcsoportjait.

Igó István részletesen idézte fel a községben folyó pezsgő szabadidős, kulturális életet, amely – a pandémia időszakától eltekintve – mindig is jellemezte a települést, a civil szervezetek működése kapcsán pedig így fogalmazott: nagy örömömre szolgál, hogy nagy egyesületeink, sportkör, tűzoltók, tánccsoport, kiemelt figyelmet fordítanak az utánpótlás nevelésre, már kisiskolás, sőt óvodás kortól foglalkoznak a gyermekekkel.

Az idei évi költségvetésről szóló tájékoztatóban elhangzott, hogy majdnem 3 millió forinttal támogatja az önkormányzat a civil szervezeteket, alapítványokat – a többi között – 810 ezerrel a Sportkört, 600 ezerrel a Zeneiskolát, 400 ezerrel az önkéntes tűzoltókat. A tervezett fejlesztések legjelentősebb tétele a 110 millió forint értékű csapadékvizes pályázat megvalósítása, újabb két utca szilárdburkolatának felújítása 30 millióba kerül és a temető lélekharangjának helyreállítása 10 millióba. Összességében majdnem 158 milliós fejlesztéssel tervez Vértessomló, amihez 140 millió forint támogatás érkezik különböző pályázati forrásokból.

Az egyebekben a polgármester elmondta, hogy nem változott a helyi iparűzési-, telek-, kommunális és építményadó mértéke, viszont a költségek emelkedésével nőttek az intézményi étkezési díjak, melyekre nincs hatással a somlói önkormányzat. Visszatérő probléma a szemetelés, illegális hulladéklerakás, bár már több feljelentés is született, és a felelőtlen téli tüzelés, levegőszennyezés sem változott, ezért Igó István mindenkitől azt kérte, hogy aki fával, szénnel tüzel, azt úgy tegye, hogy ne veszélyeztesse mások egészségét, és (például) a tejesdobozt ne a tűzre, hanem a szelektív hulladékgyűjtőbe tegye.

A polgármesteri tájékoztatót követően többen a közlekedésbiztonság kapcsán fogalmazták meg véleményüket, észrevételeiket. Így felmerült a Környét egyre nagyobb számban Környebánya felé elkerülő teher- és személyautók miatt az ún. Kétháznál megnövekedett forgalom és mind gyakrabban előforduló balesetek száma, fekvőrendőr telepítésének igénye a főútra, gyalogosátkelő kialakítása az iskolába igyekvő gyerekek biztonsága érdekében a Cukrászdánál, de mint kiderült, ez utóbbira az autóbuszmegálló közelsége miatt nincs lehetőség.

A hozzászólók is megerősítették a szemetelés, illegális szemétlerakás növekvő mértékét, s hogy tenni kell ellene. Merjünk rájuk szólni! – mondta egy jelenlévő, más pedig úgy vélte, hogy „Te szedd” akciókkal szépíthetnék a környezetet és mutathatnának példát.

Bokod Képviselő-testület

Kevesebb