Szép somlói eredmények a megyei német versenyen

2023. április 3., hétfő 06:13

A Magyarországi Német Iskolaegylet (BUSCH) koordinálásában szervezte meg – már nem első alkalommal – a 3-4. évfolyamos tanulók megyei német nemzetiségi versenyét a Vértessomlói Nemzetiségi Általános Iskola március 31-én.

A nagy múltú, nemes versengésre Bajról, Gyermelyről, Leányvárról, Kecskédről, Csolnokról, Tarjánból, Tatabányáról, Várgesztesről és természetesen helyből 44 diák érkezett, ők 2-2 fős csapatokat alkotva teljesítették „Stationenarbeit” formában az öt állomáson rájuk váró hallás utáni szövegértési, írásbeli, népismereti, kommunikatív és képleírásos feladványokat.

Hogy a teljesítményeket, a végrehajtást bírálók még véletlenül se érhesse részrehajlási vád, a gyerekek a verseny kezdetén sorsolással döntötték el, hogy milyen pecsét (például die Tulpe, die Eule, das Reh, das Ei, die Biene) kerül a menetlevelükre, amin gyűjtögetik a pontokat, így az ítészek még azt sem tudhatták, ki, melyik településről érkezett.

A kislányok, kisfiúk végül alapos felkészültségről és német nyelvtudásról tettek tanúbizonyságot, a végső rangsor kialakulásánál előfordult, hogy csupán egyetlen pont döntött.

A harmadikos két tannyelvű iskolások között valamennyi okleveles helyezést tarjáni diák szerezte meg: első lett Riffer Filip és Koblencz Noémi, második Hoffmann Dalma és Mózer Lilla, harmadik Moravcsik Hanna és Krancz Borka. A negyedikeseknél Uttó Péter és Krancz Barna (Tarján) léphetett a képzeletbeli dobogó első fokára, második helyezést ért el Mózer Ákos és Nitnyik Benedek (Tarján), harmadik lett Koger Sára és Vágó Adrián Levente (Tatabánya, Felsőgallai Széchenyi István Általános Iskola).

A nyelvoktató nemzetiségi intézmények harmadik évfolyamos tanulói közül első helyezést ért el Horváth Dóra és Adamcsik Zselyke Leányvárról, második lett a baji Lévai Zsófia és Fehér Márton, és csupán egyetlen ponttal elmaradva végzett a harmadik helyen a vértessomlói páros, Guba Dániel és Sebők Berke. Az egy évvel idősebbeknél a baji formáció, Horváth Orsolya és Zink Emma vehette át az első helyezettnek járó ajándékokat, ezüstérmes teljesítményt nyújtott a házigazdák csapata, Könyves Janka és Wohl Gréta, harmadik lett Várgesztesről Umführer Lívia és Schlapak Panni.

A rendezvényt támogatták:

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg.
Kevesebb