X. Országos Tűzoltó-Kapocskupa: tarolt Vértessomló

2023. március 26., vasárnap 14:43

A Magyar Tűzoltó Szövetség és a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezésében Vértessomlón rendezték meg március 25-én a X. Országos Tűzoltó-Kapocskupát, ott, ahol 2015-ben letették az alapjait. Az eseményre kilenc településről 6 női, 1 vegyes és 11 férfi csapat érkezett, mindannyian azért, hogy elnyerjék a legfényesebben csillogó serleget, és a vándordíjat.

A rendezvény megnyitóján Muzslai László, a Tatabányai Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka elmondta, hogy a tatabányai tűzoltósághoz tartozó, elsődleges működési területen lévő 28 településen 15 önkéntes tűzoltó egyesület teljesít szolgálatot, így – úgymond – a szomszédban van a segítség, ha baj van. Ezt teszik magas fokú szakmai végzettséggel. Felszámolják a káreseteket, legyen az tűzoltási, illetve műszaki mentési tevékenység. Külön örömét fejezte ki, hogy közéjük tartozik Vértessomló is, akiknek még jut idejük és energiájuk a versenyzésre is. Az is nagyon fontos és elismerésre méltó, hogy tudnak egy ilyen országos versenynek helyet és színvonalas kereteket adni – fogalmazott, majd Igó István polgármester köszöntőjében azt emelte ki, hogy Vértessomlón komoly hagyománya van az önkéntes tűzoltóságnak, hiszen idén 110 éves az egyesület, és az elmúlt 110 évhez rengeteg emlék, rengeteg verseny és rengeteg történet fűződik.

Schäffer László a Magyar Tűzoltó Szövetség Tűzoltóverseny Bizottság vezetője, a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke mindkét szervezet nevében köszöntötte a jelenlévőket, és örömmel konstatálta, hogy már tizedszer találkoznak a verseny keretei között, amely véleménye szerint elérte a célját.

Schäffer László először 2013 szeptemberében vetetette fel, hogy Magyarországon is szervezhetnének az Ausztriában már hosszú évek óta honos szívó-szerelő versenyt, amely megrendezhető teremben, s kiválóan szolgálja téli időszakban a felkészülést. A Magyar Tűzoltó Szövetség végül befogadta a rendezvényt munkatervébe, s 2015-től rendezik meg változó helyszíneken. A versenyfeladat valójában egy kiragadott eleme a CTF szabályok szerint rendezett versenyprogramnak. A kismotorfecskendő szívóoldalát kell megszerelni: 4 db 1,60-as szívótömlővel össze kell kapcsolni, szabályszerűen rá kell helyezni a tömlőkötelet, majd rögzíteni kell a motorra és egy szelepkötelet kell helyezni a szűrőkosárra, majd elhelyezni a zsákot a motor mellett. A feladatot öten hajtják végre, a gépkezelő, a tömlőcsoport és vízcsoport, s mindenki szigorúan csak a saját teendőit végezheti. A versenybírák ugyanis a futam ideje mellett azt is értékelik, hogy minden megfelel-e a szabályzatnak, még a mozdulatok is: a feladat villámgyors végrehajtása miatt videóbíró is segítette a munkájukat, s bizony nem egyszer fordultak eldöntendő helyzetben segítségért hozzá. Laikus számára talán nem teljesen érthető a kötelező „alakiság”, ám éppen az az egyik célja az ilyen versenyeknek, hogy ne csak a gyorsaság, a fegyelem is rögzüljön, hiszen egy műszaki mentésnél, katasztrófahelyzetnél, tűzoltásnál az egyik legfontosabb a fegyelem.

Majdnem 6 óra alatt 26-szor hangzottak el a „Kismotorfecskendőt szerelj! Vízszerzés a patakból, mindkét raj előre!” vezényszavak, a csapatok között öt forduló alatt dőlt el a végső sorrend, s nem egyszer mindkét pályán somlói raj szerelt.

Mivel a kisdöntőben, döntőben már a győzelem volt a tét, így fordulhatott elő, hogy a somlói női I-es csapat a somlói Ifik elleni bronzmeccsen 26,54 másodperc alatt nulla hibaponttal szerelt, az eredményük a harmadik helyhez volt elegendő, míg a házigazdák női II-es csapata a Fertőszentmiklós ellen 28,62-es idővel, szintén hibátlan szereléssel elhódította a kupát. A díjakat a csapatok képviselői az eredményhirdetéskor Dobson Tibortól, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökétől és Ágoston Gábortól, a Komárom-Esztergom Vármegyei Tűzoltó Szövetség elnöke vehették át.

A férfiaknál a Vértessomló ÖTE férfi I. 19,05-ös idővel szerezte meg az első helyezettnek járó serleget, második lett az Abasár, harmadik a Békéssámson, a vendéglátók II-es csapata a negyedik helyen zárt.

A fordulók során elért legjobb időért járó két vándordíjat is a somlóiak vehették át, a női I-es csapat az első fordulóban 22,71-es idejű, hibátlan szereléséért, a férfi I-es raj pedig a döntőben nyújtott teljesítményéért.

A kötözőverseny legjobbjának a hölgyeknél a vértessomlói Czakó Adrienn, míg a férfiaknál a szintén somlói Egri Benjámin bizonyult.

Vértessomlói ÖTE. Női II. – Aranyérem:
Ruckenbrot-Bőhm Lívia, Kovács-Králl Enikő, Menoni Zorka, Szvath Natália, Krüpl Eszter

Vértessomlói ÖTE Férfi I. – Aranyérem, Vándordíj:
Szabó Gellért, Egri Benjámin, Kacz Lajos, Geijer Szabolcs, Éliás Péter

Vértessomlói ÖTE. Női I. – Bronzérem, Vándordíj:
Czakó Adrien, Czakó Orsolya, Juhász Anna Beáta, Rácz Adrien, Zippenfenig Nikoletta

Vértessomlói ÖTE. IFI  Leány – negyedik helyezés:
Kacz Nóra, Pfiszterer Linetta, Orlovits Klaudia, Bús Edina, Schäffer Hanna

Vértessomlói ÖTE Férfi II. – negyedik helyezés:
Tromposch György, Murányi Nimród, Wohl Ákos, Batin Ábel, Bátorfi Tamás

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb