Figyelj, gyalogos! Gyalogos, figyelj!

2023. január 25., szerda 12:43

Ez év első három hetében a Komárom-Esztergom vármegyében bekövetkezett személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek majdnem 30%-ban érintett volt gyalogos személy.

Az előző évek tapasztalata, hogy télen gyakoribbá válnak a gyalogos elütések. Az idei évben az alábbi gyalogosokat érintő balesetek történtek vármegyénk útjain:

Január 10-én 5 óra körül Esztergomban, a Táti úton egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyet nem kellő körültekintéssel közelítette meg egy személygépkocsi vezetője. Elütötte a szabályosan áthaladó gyalogost, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

Még ezen a napon 13 óra 30 perckor az 1-es számú főúton Tatabányán, a Szabadság tér kereszteződésénél egy gyermek a forgalomirányító fényjelző készülék tilos jelzése ellenére átfutott a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen. Az érkező személygépkocsi vészfékezése ellenére már nem tudott megállni, a gyermek súlyosan sérült.

Január 13-án 18 óra körül a 8156-os számú úton Környebánya térségében egy gyermek az útpadkáról körültekintés nélkül az úttesten átfutott. Az érkező személygépkocsi vészfékezés ellenére elütötte őt és súlyos sérülést okozott.

Január 17-én reggel Oroszlányon, a Dózsa György út és a Bánki Donát út kereszteződésében egy mikrobusz vezetője nem adott elsőbbséget a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen szabályosan áthaladó fiatalkorú személynek, aki az esetet könnyű sérülésekkel megúszta.

Január 19-én délben Tatabányán, a Dózsa György úton egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyre lelépő gyalogosnak az érkező személygépkocsi nem adott elsőbbséget, a gyalogos itt is súlyosan sérült.

Január 20-án 16 órakor Szomoron, a Vörösmarty utca és az Arany János utca kereszteződésében egy gyermek körültekintés nélkül lépett az úttestre. Egy személygépkocsi elütötte, szerencsére könnyen sérült.

A korai sötétedés még lakott területen belül, közvilágítással ellátott útszakaszon is nehezíti az észlelést, amit néhol tovább ront a világítás hiánya, vagy gyenge illetve változó minősége. Szürkületben, szakadó esőben, havazásban csökken a látótávolság, sötétben nehezebb megítélni a járművek haladási sebességét, távolságát, ugyanakkor a vizes, havas útburkolaton hosszabb féktávolságra kell számítani.

A téli időszakban a változékony időjárás, az ingadozó hőmérséklet, a különböző halmazállapotú csapadék, a köd miatt csökkent látótávolság tudatos felkészülést igényel a közlekedésben résztvevőktől. Egyik napról a másikra, sőt napszakonként is változnak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell.

Gyalogosan csak alapos körültekintést követően lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek annak veszélytelenségéről. Számítsanak rá, hogy a hosszabb fékút miatt a járművek nehezebben tudnak megállni. A járművezetők fokozott óvatossággal, csökkentett sebességgel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, valamint azokat az útszakaszokat, ahol a gyalogosok megjelenésére lehet számítani (iskolák, bevásárló központok, piacok, buszmegállók környéke). A forgalomirányító fényjelző készülékek jelzéseinek betartása mindenki számára kötelező!

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a szülőket, pedagógusokat, hogy a téli időszakban még alaposabban hívják fel a gyermekek figyelmét arra, hogy kellő körültekintéssel keljenek át az úttesten!

Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Kevesebb