Falvak fejlesztése

2023. január 23., hétfő 15:42

A kistelepüléseken szükség van minden olyan közszolgáltatás és piaci szolgáltatás megerősítésére, amelyek a falvakban élők életminőségének folyamatos javulását eredményezik – erről beszélt a Magyar Nemzetnek a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár kiemelte: a nehézségek, az energiaválság ellenére is tovább folytatják a falvak megerősítését, az ottani életkörülmények javítását.

Nemzeti érdek a falvak elnéptelenedésének megállítása, a magyar vidék megerősítése és a falusi emberek támogatása – fogalmazott Gyopáros Alpár. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint három év alatt rendkívül örömteli eredményeket hozott a Magyar falu program otthonteremtési alprogramjaként a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok), ezért a támogatási forma tovább szolgálja az ötezer lelkesnél kisebb, korábban csökkenő lélekszámú települések népességnövekedését, a vidéki otthonteremtés elősegítésén keresztül.

A friss kormányzati döntésnek köszönhetően a falusi csok igénylésének lehetősége 2024. december 31-ig továbbra is nyitva áll mindazoknak, akik falun képzelik el családjuk jövőjét. Az érintett települések listája módosult, hiszen az elmúlt években számos településen jelentős mértékben növekedett a lakosság száma, vannak azonban új falusi csokos települések is. Érdemes az új lista alapján tájékozódni – hangsúlyozta a kormánybiztos. Hozzátette: az állami dotáció már egy gyerekkel is számottevő, három gyermekkel pedig akár tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást jelent, amelyhez az eddigi kamattámogatott hitel szintén elérhető a jövőben is.

Január 31-én lejár a legújabb falusi kisboltpályázat jelentkezési határideje, az igényléseket kizárólag elektronikus úton, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nemzetpolitikai informatikai rendszerén keresztül lehet benyújtani. A kormány a pályázati támogatással azt szeretné elérni, hogy biztosított legyen a mindennapos élelmiszer-ellátás a legkisebb településeken is.

Pályázatot minden olyan kisbolt benyújthat, amely kétezer lelkesnél kisebb településen működik, és nagyobb részben napi fogyasztási cikkeket értékesít. Az elnyerhető támogatás mértéke üzletenként egy–három millió forint lehet, amely egyszeri, egyösszegű, előfinanszírozott és vissza nem térítendő forrás. A pályázatban elszámolhatók a működéssel összefüggő költségek, például az üzletben foglalkoztatott munkabére, a munkáltatói közterhek, az üzlet helyét biztosító ingatlan bérleti díja és a rezsitételek.

Kevesebb