Kiterjesztett energiatámogatás

2023. január 10., kedd 13:35

A recesszió elkerülése, a családok és a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében a kormány 2022. október 1-jével elindította a Feldolgozóipari kkv energiaköltség és beruházás támogatási programot, amelyben 2022-ben 100 milliárd, 2023-ban pedig 120 milliárd forintos keretösszeggel támogatja a vállalkozások működési költségnövekedését, illetve energiahatékonysági beruházásait - közölte Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter.

A program keretében vissza nem térítendő közvetlen támogatást lehet igénybe venni 2022. utolsó 3 hónapjára vonatkozóan az energiaköltség növekmény 50 százaléka erejéig. Emellett lehetőség van energiahatékonysági beruházás hitellel érintett részéhez az önerőt kiegészítő, legfeljebb 15 százalékos vissza nem térítendő támogatás igénybevételére is.

Támogatásért már azok a vállalkozások is jelentkezhetnek, amelyek energiaköltségei az árbevétel 2 százalékát érik el (a korábbi 3 százalékos feltétel helyett). Ez a lehetőség a korábbi 9 ezer helyett 16 ezerre növelte azon kkv-k számát, amelyek számára a program támogatásai elérhetők - fűzte hozzá Nagy Márton, aki azt is elmondta, hogy a kormány újabb 3 hónappal meghosszabbítja támogatási időszakot, így már 2023. első három hónapjára, azaz az új áramévben is igénybe lehet venni az energiaköltség növekményre vonatkozó támogatást. Arról is döntöttek, hogy kiterjesztik a programot a turisztikai ágazatra. Ennek értelmében a magas energiaintenzitású szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatokban érintett kkv-k is jogosulttá válnak a támogatásra. Ezzel további 20 ezer kkv előtt nyílik meg a lehetőség, hogy 2023. első három hónapjára vonatkozóan az energiaköltség növekményük 50 százalékát kompenzálja az állam, illetve támogassa energiahatékonysági beruházásaikat - sorolta a miniszter.

Összességében tehát már több mint 36 ezer kkv előtt áll nyitva a lehetőség a jelentkezésre. A kormány minden érintett vállalkozást arra biztat, hogy mielőbb regisztráljon az energiatamogatas2022 portálon.

Kevesebb