2023: nagy változások

2023. január 3., kedd 06:11

Jó hírrel indult az idei év az idősek számára, hiszen 15 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak január elsejétől, miután az infláció is várhatóan ennyivel fog emelkedni. Az év eleji emelés több mint kétmillió magyart érint. Ha a vártnál magasabb lesz az infláció, akkor év közben további nyugdíjemelésről dönthet a kormány, erre szokás szerint nyáron, illetve az ősz végén kerülhet sor - írja a Világgazdaság.

A nyugdíjak mellett a minimálbér és a garantált bérminimum is emelkedik. A minimálbér 16 százalékkal bruttó 200 ezer forintról 232 ezer forintra, míg a garantált bérminimum az eddig 260 ezer forintról 296 400 forintra, nettóban számolva az előbbi 154 ezer forint, az utóbbi 197 ezer forint lesz, mindez összesen 920 ezer munkavállalót érint Magyarországon.

A minimálbér-növekedéssel együtt a gyed plafonja 324 800 forintra nőtt, a diplomás gyed az alapképzésben részt vevő hallgatóknál bruttó 162 400 forintra, a mesterképzésben részt vevők esetében bruttó 207 480 forintra. A gyermekek otthongondozási díja (gyod) pedig bruttó 232 ezer forint januártól.

A kormány döntött az szja-kedvezményekről is, a 2022. január elején bevezetett kedvezményt a 30 év alatti gyermeket vállaló nőkre is kiterjesztik, így ők az átlagbér erejéig adómentességet kapnak, függetlenül attól, hogy házasságban élnek, hajadonok vagy elváltak. Néhány nappal ezelőtt pedig az is kiderült, hogy a 30 év alatti gyermekes anyák diákhitel-tartozását is elengedi az állam, ha a támogatás iránti kérelmét a gyermek születését vagy örökbe fogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napon belül benyújtják a diákhitel-szervezethez.

Sokakat érintő változás, hogy megszűnik a SZÉP-kártya korábbi rendszere, január 9-től csak egy számla marad, az eddigi három zsebből csak a szálláshelyzsebből fizethetünk valamennyi szolgáltatásért. Az OTP tájékoztatása szerint a vendéglátás- és a szabadidőzseben lévő pénzeket január 8-án átvezetik a szálláshelyzsebre.

2023-tól egyszerűsödik a kata alternatívájának tekintett átalányadózás is. Január elsejétől a személyi jövedelemadó előlegéhez hasonlóan csak negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 12. napjáig kell bevallaniuk és megfizetniük szociális hozzájárulási adót és a társadalombiztosítási járulékot a vállalkozóknak, a közterhek megállapítása azonban továbbra is havonta történik.

Szintén a mikrovállalkozásoknak, egyéni vállalkozóknak jelent egyszerűsítést a helyi iparűzési adó fizetésének – adózási módtól független – egyszerűsített meghatározása, amelynek révén az érintett kör nagy részének bevallást sem kell tennie, mindössze évente egyszer megfizetni az adót.

Mentesülnek a pénzügyi tranzakciós illeték alól a Diákhitel Központ Zrt. diákhitelek folyósításához kapcsolódó fizetési műveletei, továbbá a kincstárnál nyitott, a devizában történő helyi iparűzési adófizetéséhez tartozó technikai számla.

Január elsejétől módosultak a lakásáfa szabályai is, az új lakóingatlanok építésére 2024. december 31-ig 5 százalékos adómérték vonatkozik. A módosítás a 2024. december 31-ig megkezdett projektek esetében az alkalmazást 2028. december 31-ig teszi lehetővé.

Ezek mellett pedig az autópályadíjak is változtak, az inflációval azonos mértékben drágult több matrica ára is. Személygépjárműre a havi jogosultság díja 8900 forintra, a 10 napos „hetié” pedig 5500 forintra nőtt. Kisebb mértékben, 5 százalékkal kerül többe az éves országos (49 190 forint) és a megyei matrica (5720 forint). A motorosok 10 napos útdíja 1600 forintról 2750-re forintra ugrott.

Kevesebb