Christkindl találkozó: a somlóiak féltve őrzött kincsüket is magukkal vitték

2022. december 12., hétfő 07:26

Várgesztesen a mai napig hagyomány, hogy december 24-én, Szenteste az iskoláskorú gyerekek házról-házra járva német nyelven adják elő Jézus születésének történetét verses, énekes formában. A Christkindl, az angyalok, Mihály, Gábriel, Szűz Mária és Szent József korhű ruházatban járják ezen a napon a falut és kérnek bebocsáttatást, hogy előadják műsorukat.

A családok izgatottan várták az érkezésüket, és a kérdés elhangzását: Lass die Christkindl eini? – Beengedik az angyalokat? Annak idején ugyanis csak ezt követően vitte be a családfő a karácsonyfát az asztalra, s kaphatták meg a gyerekek az ajándékaikat.

Ezt a hagyományt kívánta a falu határain túl is megőrizni, megőriztetni a Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes, amely 2015-ben szervezte meg először a Christkindl találkozót, s mint Pillmann József elnök köszöntőjében december 10-én elhangzott, örömteli, hogy már a nyolcadik alkalommal találkoznak, s szereznek olyan szívmelengető örömet a vendégeknek, amilyet valóban csak Szenteste élhetnek át az azokon a településeken élők, ahol őrzik ezt a szép hagyományt. Várgesztes mellett ilyen Vértessomló, Kecskéd és Tarján, akik rendszeres résztvevői a szép programnak.

A nyolcadik találkozót a várgesztesi óvodások németül előadott Betlehemes játéka nyitotta, majd érkeztek a kecskédi, tarjáni, vértessomlói, várgesztesi iskolások, s bár valamennyiük előadásának azonos volt az alapcselekménye, sokszínűséget tükröztek szövegben, kiejtésben, dallamban, viseletben, eszközökben és előadásmódban, melynek oka, hogy a németeket annak idején nem egyetlen helyről telepítették be.

A vértessomlói betlehemesek féltve őrzött kincsüket is magukkal vitték. A karácsonyfa vázát Richter József készítette el a nyolcvanas évek első felében: a fatörzsön apró faléceket helyezett el keresztben, s dróttal fogta körbe, ahogy annak idején. A fára zöld krepp-papírt tekertek, a láncot pattogatott kukoricából fűzték. A kis harangok és a csúcsdísz, a csillagot tartó kalap mákgubóból készült. Ahogy régen is, a fát apró almák, pici körték és ezüstpapírba csomagolt diók ékesítették. A hagyományok szerint az első gyertyák a februári Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepére vásárolt és megáldott „viasz-tekercsből” (vokszsteikl) lettek letörve. A nyári búcsúban vásárolt mézeskalács láncok sárga és piros színű szemeiből is őriztek, mert ezekből reszeltek a speciális sváb süteményre, a cukros koszorúra. A karácsonyfát díszítette még ugyanígy színezett mézes kalács is, valamint apró bonbonok, amit a szélein bevagdosott selyempapírba tekertek, majd, mint az igazi szaloncukrot, fényes papírral borították be.

A 2019-ben alakult csoport tagjai: Takács Szófia, Igó Dániel, Takács Anna, Földi Lili, Pfiszterer Áron és Takács Gábor. Vértessomlón december 24-én hat szereplő járja végig a falut: Mária, József, két angyal és két pásztor. Az ősrégi fehér népviseletet veszik fel a lányok. A 3-4 alsószoknya fölé kerül a fehér felső szoknya. A hosszú ujjú blúz alá igyekeznek több réteget magukra ölteni, hogy meg ne fázzanak. Mindegyikük fehér csipkekötényt köt, a fejükön koszorú. Mária vállán kasmírkendő, arca elfátyolozva. Az angyalok ruháját mellen, a hátukon, karjukon és csuklón rózsaszínű és világoskék szalagok díszítik. A fiúk fején püspöksüveg, fekete alapon kegyképek ragasztva. Fehér nadrágjukat és ingjüket szintén szalagok ékesítik, de csak világoskék, bokánál, derékban és csuklón. Józsefnek hosszú szakálla van, a mellén nemzeti színű szalag, botra támaszkodik. A pásztorok fakardot visznek magukkal, de szalaggal díszítve, illetve ők teszik az asztalra a két gyertyatartót. Az énekük előtt a háziasszony megnyújtja a gyertyát. Mária viszi kezében a bölcsőt, amelyben a kisgyermek fekszik. A falut általában két csoport járja, és így is sietniük kell, hogy minden házba örömet vigyenek.

A várgesztesi Christkindl csapatot évről-évre a dalkör tagjai készítik fel, s hogy a találkozón bemutatott műsor még hitelesebben tükrözze a Szenteste hangulatát, előadásuk végén papírpénz ütötte József markát a vendéglátók polgármesterétől, Rising Károlynétól és Pillmann Józseftől.

A nagyjából egy órás, a szeretet ünnepét idéző műsort a Német Kultúregyesület Dalköre Várgesztes zárta régi sváb karácsonyi énekekkel, és az az ígéret, hogy továbbra is őrzik a szép hagyományt, s hogy jövőre ismét találkoznak.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb