Megújult a játszótér és a temető kerítése

2022. november 12., szombat 10:07

„Klassz a mászóka fahídja, súlyomat tök jól kibírja. Leng a kötélzet, a lécek, ugrálok, míg végigérek…” – verseltek a Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai november 11-én az intézmény mellett található játszótéren, ahol két, a Magyar Falu Program támogatásával megvalósult projekt zárására érkeztek a vendégek, köztünk Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Dóra Vilmos, a Játszótér 2006 Kft. ügyvezetője, Antalovits Lajos a temetőfejlesztés műszaki ellenőre, Hartdégen József díszpolgár, és Walcz Zsuzsa mb. intézményvezető.

Az iskola melletti játszótér éppen két évtizede készült el, mára nemcsak, hogy elhasználódtak a játszóeszközök, a minőségi követelmények, szabályzók is megváltoztak. Voltak olyan részei a telepített játékoknak, amik már nem feleltek meg ezeknek a követelményeknek, a csúszdák is elkoptak, három játék bontásra ítéltetett – hangzott el Igó István polgármestertől, aki a kivitelezésben hasonló, mégis más kiegészítőkkel ellátott minivárak és a mászófal kapcsán köszönetét fejezte ki a kivitelező Játszótér 2006 Kft. számára, miután a játékokat nem fából, hanem tartósabb anyagból, fémből és műanyagból készítették el. Az elnyert 6 millió forint fedezetet nyújtott a négy játékra, ám mivel az esészónák kialakítására igen magas összegű ajánlatok érkeztek, azt végül az önkormányzat közel 1.3 millió forintból, saját kivitelezésben valósította meg a játszótér telepítő cég felügyelete mellett. A polgármester az országgyűlési képviselő számára is köszönetet mondott, hiszen az ő közbenjárásának köszönhető, hogy mostantól ismét szép és modern játszóeszközök állnak a vértessomlói gyerekek rendelkezésére. A temetőkerítésről elmondta, hogy a fejlesztéshez 4 755 ezer forintot nyertek el, és csupán 301 ezer forinttal kellett az összeget kiegészíteniük. A munkálatok során „L” alakban elbontották a várgesztesi és a hegy felé néző oldalon a töredezett betonoszlopokat, a tönkrement dróthálót, és a helyébe fémvázas, galvanizált kerítést telepítettek.

Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő a Magyar Falu Program erősségeit emelte ki. Mint mondta, a támogatási konstrukciót úgy alakították ki, hogyha lehet, akkor az önkormányzat a támogatásból meg tudja valósítani a tervezett projektet. Nem nagy összegek ezek – bár Vértessomló esetében sok nagyobb összegűről is beszélhetünk – ezek 1-től 30-40-50 millióig terjedő, kisebb volumenű beruházások, amik otthonossá, széppé, közlekedhetővé, komfortossá teszik a településeket. Tehát kicsi dolgok ezek, amikben viszont a kistelepüléseken élőknek nagy öröme vagyon – fogalmazott, másik fontos jellemzőként, a siker kulcsaként említve ki, hogy Gyopáros Alpár kormánybiztos a polgármesterekkel találkozva rakta le a folyamatosan formálódó pályázati konstrukciók és kiírási keretek alapjait, és így a program valóban a polgármesterek, önkormányzatok, a kistelepüléseken élők igényeire íródott ki.

Északnyugat-Magyarország fejlesztési kormánybiztosa a kicsiknek nagyon jó játékórákat kívánt, és a nemzeti színű szalag átvágása előtt reményét fejezte ki, hogy újabb két évtizedig szolgál a játszótér a helyiek megelégedésére, merthogy – fogalmazott – Vértessomlón gondos gazdái vannak minden épületnek, minden intézménynek, minden közterületi eszköznek.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb