Müller Cecília szerint szezonálissá vált a koronavírus

2022. november 8., kedd 17:42

Szezonális lett a koronavírus, télen így biztosan több megbetegedés lesz – mondta az InfoRádiónak az országos tisztifőorvos. Müller Cecília szerint idén az influenzajárvány is a megszokottnál jóval komolyabb lehet.

„Sokféle csoport és tudományos műhely dolgozik azon, hogy egyfajta előrejelzést mondjon arra vonatkozóan, hogy mit várhatunk a jövőben a koronavírus-járványban. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) járványügyi hatóságnak is 20 munkacsoportja próbálja modellezni a várható folyamatokat, azonban olyan tökéletes modell, ami pontosan megmutatná, mivel nézünk szembe, nincsen” – mondta az InfoRádiónak adott interjújában Müller Cecília.

A vírus rendkívül változékony: variánsok, azon belül alvariánsok jelennek meg. Az irányadó szakmai szervezetek véleménye szerint ez a betegség is a többi légúti megbetegedéshez hasonlóan szezonálissá fog válni, fogalmazott a tisztifőorvos. Müller Cecília arra számít, hogy télen több megbetegedés lesz, és látszik is, hogy amikor a gyerekek elkezdtek iskolába, óvodába járni, egyértelműen egy felfelé ívelő folyamat kezdődött, tehát magasabb fertőzésszámnak nézünk elébe úgy az őszi-téli légúti vírusok, mint a koronavírus tekintetében.

„A koronavírusnál ősszel, szeptember tájékán a fiatalabb korosztályok lettek érintettek, aztán mivel ők átestek a betegségen, most megint azt látjuk, hogy elsősorban az aktív, munkába járó, több közösségben megforduló középkorosztálybelieket érinti a járvány. Nagyjából 50 év körül van most a megbetegedésben szenvedők átlagéletkora, és ismételten érinti a 60 év felettieket is” – mondta az interjúban és arról is beszélt, hogy mivel mindenkinek más az oltottsági státusza Magyarországon, ezért nem kampányszerű oltásokat szerveznek, hanem folyamatosan biztosítják a védőoltás felvételének lehetőségét a jól ismert oltópontokon és a háziorvosoknál egyaránt.

Kevesebb