Színdarabbal emlékeztek a diákok az 1956-os forradalomra

2022. október 22., szombat 12:15

A Művelődési Ház felújítási munkálatai miatt a Német Nemzetiségi Általános Iskola adott otthont az október 23-i ünnepségnek pénteken Vértessomlón, ahol Berky Béláné fogadta a falu apraját és nagyját. A megjelenteket Almási Lili köszöntötte, köztük Igó István polgármestert, az önkormányzat, az intézmények és a civil szervezetek képviselőit, majd felcsendült a Himnusz.

A megemlékezés múltidézéssel kezdődött, felelevenítették az 1848-as és 1956-os eseményeket, ahol mindkét esetben reményvesztett fiatalok lepték el Budapest utcáit. 66 évvel ezelőtt ismét legyőzték félelmeiket, és az ifjak fegyvert ragadva követelték a Rákosi kormány lemondását, a közélet tisztaságát, a demokráciát és a szabadságot. Bár a forradalmat november 4-én az orosz tankok elsöpörték, és azt véres megtorlás követte, a megmozdulás emlékét soha nem tudták kitörölni az emberek emlékezetéből. 1956 üzenete: „Legyen szavad, hogy szabad maradj, mert a szabadság ott kezdődik, ahol a félelem véget ér!”

Az ünnepi gondolatok után következett a Művelődési Ház Színjátszó csoportjának műsora Ne félj! Most nem szabad félni! címmel. A történelmi előadás első felében a szereplők a forradalom résztvevőinek személyes visszaemlékezéseiből nyújtottak át egy csokrot a közönségnek, majd 12 pontban felolvasták a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének követeléseit. A műsor második fele egy igazán drámai és megrendítő színdarab volt, amiből tökéletesen átérződtek a fiaikért, férjeikért aggódó édesanyák félelmei és aggodalmai, az elszánt fiatalok bátorsága, valamint a bukott forradalmat követő kegyetlen megtorlások igazságtalansága. Berky Béláné közel egyórás színdarabját méltó módon vastapssal díjazta a nagyérdemű. A színjátszó kör vezetője a program zárásaként köszönetet mondott a támogatóknak: az iskolának, a Glória virágboltnak és Somlóiné Máhr Zsuzsannának.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb