Októbertől emelik a gáz rendszerhasználati díját

2022. szeptember 23., péntek 13:30

Az áram esetében már nyáron megemelték az átviteli díjat, és ezt azzal magyarázzák, hogy többe kerül az energiahálózatok működtetése az elszálló áram- és gázárak miatt.

A családok szeptemberben kapták meg az első, már az új szabályok szerint kiállított számlákat, és nem volt ritka, hogy az egyik hónapban még csak 5600, a következőben már majdnem 8 ezer forint rendszerhasználati díjat számoltak el az áramszámlán.

Az RTL Híradónak nyilatkozó energiapiaci szakértő elmondta, a drágulást alapvetően a fogyasztás alapján fizetendő úgynevezett átviteli díj okozza.

„Az áramellátáshoz szükséges rendszereket, vezetékeket, transzformátorokat fenn kell tartani, a karban kell tartani, ott emberek dolgoznak, gépek, eszközök működnek, ezekhez pedig éppúgy energia kell, mint akár itthon működtetni mondjuk egy gázrezsót vagy felkapcsolni a lámpát. Ezeknek a díját fizetjük meg az átviteli díjban” – magyarázta Holoda Attila.

A rendszerhasználati díj emelése októbertől a gázszámlákon is látható lesz. A köbméterenkénti 20 forintos drágulást azonban a számlának csak a rezsicsökkentéssel fizethető mennyiségen felüli részében érvényesítik.

Kevesebb