Várgesztesen szerepelt a dalkör

2022. augusztus 30., kedd 05:53

Az elmúlt esztendőben ünnepelte fennállásának 30. jubileumát a Német Kultúregyesület Dalköre, akkor a Csengő Napon emlékeztek meg a három évtizedről. Idén a korábbi évekhez hasonlóan a Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztessel karöltve ismét megrendezték a megszokott, augusztusi hagyományőrző kulturális találkozójukat, ahol – természetesen – immáron szélesebb körben, a vértessomlóról is érkező vendégeikkel együtt idézték fel az ünnepet és a harminc esztendő történéseit.

Az augusztus 27-ei eseményen Pillmann József elnök köszöntötte a vendégeket, köztük Rising Károlyné polgármestert, dr. Kis József diakónust, s egyáltalán nem utolsó sorban a fellépő csoportokat, a Rosmarin Német Nemzetiségi Kórust Etyekről, a Német Nemzetiségi Dalkört Nyergesújfaluról, Szárról, a szomszédos Vértessomlóról, a falubeli Német Nemzetiségi Felnőtt Tánccsoportot, és a házigazda Német Kultúregyesület Dalkörét.

Büszkék lehetünk a nyelvi és kulturális örökségünkre, amelyet a mai napig gyakorlunk. Ezek a kötelékek tartanak össze bennünket: egy nyelvet beszélünk, melyet őseinktől közel 300 éve megörököltünk, azóta is ápoljuk és tovább őrizzük a hagyományos viseletet is. Öröm a kultúrcsoportokon végignézni, hiszen ma mindnyájan népviseletben vagyunk, amely helységenként eltérő, de mindegyiknek megvan a maga szépsége, egyedisége, jellegzetessége – fogalmazott az elnök, majd a hagyományőrző csoportok adtak ízelítőt abból, miként gondozzák, ápolják, gyarapítják az ősöktől örökölt, gazdag kulturális hagyatékot.

A csoportok között nagy sikerrel lépett színre a Vértessomlói Német Nemzetiségi Népdalkör, amely immáron 35 esztendeje tűzte ki célul az őseiktől örökölt dalok leírását, megőrzését, és továbbadását az utókornak. A zene szeretete, ápolása, a régi dolgok gyűjtése tehát náluk hosszú hagyományra tekint vissza. „35 éve érkeznek a dalkörbe emberek minden korosztályból, hogy együtt énekeljünk, együtt örüljünk, és a zenét, valamint ennek örömét megosszuk a közönséggel. Így jött az ötlet, hogy dalokat gyűjtsünk, dolgozzunk fel és énekeljünk. Ezek a szép énekek elkísérnek minket egész évben a mindennapjainkban, elmesélnek történeteket az emberekről, a természetről, a szerelemről, a szomorúságról. Dalkörünk 19 tagból áll, minden korcsoportból, és mindig örülünk, ha valaki csatlakozik hozzánk.

A csoport nem létezhetne nagyon jó zenészünk, Hartdégen Attila nélkül, aki harmonikán kísér minket. Hartdégen Józsefné közel 20 évig vezette a dalkört minden tekintetben, a továbbiakban nagy örömünkre művészeti vezetésünket folytatja. Elnökünk Somlói György – hangzott el a somlóiak – hagyományosan – vastapsot érdemlő énekei előtt.

Kevesebb