Ismét Nemzetiségi hagyományőrző napközis tábor Vértessomlón!

2022. július 26., kedd 14:22

Vértessomló Német Nemzetiségi Önkormányzata idén is sikerrel pályázott a Miniszterelnökség Nemzetiségi és Egyházi Kapcsolatokért felelős államtitkársága szakmai irányítása mellett meghirdetett Nemzetiségi támogatások program (2022) Nemzetiségi táborok 2022. évi költségvetési támogatása című programra.

700.000.-Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a tábor megvalósításához a nemzetiségi önkormányzat.

A táborban 45 gyermek vesz részt, 5 felnőtt (pedagógusok, pedagógiai asszisztens és kulturális szakember) és 5 közösségi munkás felügyelete alatt, 2022. 07.25-29-ig.

Megismerkednek a település múltjával, a svábok betelepítésével, az egzisztencia megteremtésének nehézségeivel, a mai csodálatos településkép kialakításának fázisaival. Kedden ellátogattak a német nemzetiségi tájházba, ahol a tárlatvezetés keretében megismerkedtek a népi építészeti stílussal, a berendezési és használati tárgyakkal, ezen kívül a kézműves mesterségekkel, az asszonyok téli elfoglaltságaival, fonással, szövéssel, kötéssel, hímzéssel, tollfosztással, tollasbállal.

A táborban szó lesz még őseink mindennapjairól, szokásairól, öltözködési stílusukról, és étkezési szokásaikról, állattartásról, a disznóvágásról és a disznótorról is. Ez mellett sokféle játékos programot, szerveznek nekik a táborvezetők.

Szerdán különjárati autóbusszal utaznak Patcára a Katica tanya – élményközpontba, ahol megismerkednek az őshonos állatfajtákkal, még tehenet is fejhetnek, állatokat simogathatnak, ezen kívül többféle szórakozási lehetőség is adott.

A pénteki táborzáró nap programja német nemzetiségi tánc tanulása lesz, a táborozók között sokan a nemzetiségi tánccsoport tagjai, ebéd után következik a Záró buli Táncház.

Kevesebb