Szűz Máriát köszöntötték Várgesztesen

2022. július 25., hétfő 13:54

A Várgesztesi Római Katolikus Egyházközség Képviselő Testülete invitálására a környékbeli településekről, Vértessomlóról, Környéről is érkeztek, szép számmal gyülekeztek július 24-én délután a várgesztesi templom előtt mindazok, akik a nagyrét felé vezető út melletti kegyhelyhez imádkozva, énekelve zarándokoltak el, hogy közösen köszöntsék Szűz Máriát. A kegyhelyet és környékét ezúttal is szorgos asszonykezek öltöztették virágokkal, köztük majdnem 400 szál kardvirággal csodálatos ünnepi díszbe, méltó környezetet teremtve a segítő Szűz Mária köszöntéséhez.

Igen, a Szűzanyához jó mindig megérkezni. Jó megérkezni és megpihenni mellette. Megtapasztalni anyai jóságát és megtapasztalni azt, hogy valóban tud segíteni – hangzott el a litániában Visnyei László plébánostól. „Velem voltál jó Szűzanyám, Fájdalomban vigasztaltál, Átkaroltál, rám hajoltál. Éjjel-nappal erőt adtál. Te voltál a menedékem, Fájdalomban segítségem, Szent Fiadat kérted szépen, adja vissza egészségem…” a kegyhely imáját követően a Német Kultúregyesület Dalköre előadásában, Dr. Kiss József diakónus harmonika kíséretében csendültek fel egyházi énekek Mária köszöntésére.

Az első kegyhelyet a második világháború előtt építették a várgesztesi hívek a meredek domboldalon lévő kis sziklabarlangban, ahová 1921-ben fehérlovas-hintó vitte fel Szűz Mária szobrát a Mészáros-hegy oldalában kialakított barlangszerű helyre, a község lakói azóta őrzik Mária tiszteletét. Vasárnaponként a litániát követően odajártak elmélkedni egészen az ötvenes évekig, amikor ismeretlenek feldúlták a területet. Hartdégen Ignác és neje 2002-ben határozta el, hogy eltüntetik a rombolás nyomait, s a kegyhelyen a Lourdes-i Szent Bernadett szobrát helyezik el. A meredek hegyoldalon 2002. július 14-ére lépcsőt is kialakítottak, s a barlang bejáratát ráccsal látták el. Az elmúlt évek során a kis falu közössége tovább folytatta a szépítő, megújító munkát, ezzel tisztelegve és megőrizve őseik hagyományát. Tavaly például a Várgesztesért Közalapítvány gondoskodott a Mária szoborhoz vezető két évtizedes lépcsősor cseréjéről: csekély anyagi támogatás mellett társadalmi munkával, több mint 20 ember két hétvégén mind a 110 lépcsőt kicserélte akácfára, a fém rögzítő elemeket pedig a sziklába fúrták.

Az egyházközség képviselő testülete ezúton mond köszönetet mindenkinek, aki munkájával, példaadásával hozzájárult a szobor és környezete megmaradásához, a hagyomány megtartásához.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb