KATA: már augusztus 31-ig 12 milliós lesz a bevételi határ

2022. július 19., kedd 12:52

Hétfőn jelent meg, hogy a kormány nemcsak hogy fenntartja, de meg is fogja emelni a katásoknál az adókedvezmény mértékét az infláció miatt. Orbán Viktor miniszterelnök a múlt pénteki rádióinterjújában 50-150 ezer közé tette azon kisvállalkozók számát, akik a 2012-es törvény eredeti céljainak megfelelően végzik a tevékenységüket, azaz a lakosságnak szolgáltatnak közvetlenül.

A Novák Katalin köztársasági elnök által aláírt és a Magyar Közlönyben tegnap késő este megjelent új kata törvényben az átmeneti rendelkezések közt felbukkant egy fontos információ is: eszerint akinek augusztus 31-én fennáll a kata jogviszonya, az év első nyolc hónapjára havonként nem 1 milliós, hanem 1,5 millió forintos lehet a bevételi határa, ami után még kedvezményes, havi 25-50-75 ezer forintos adót lehet fizetni.

Azaz, az új törvény már a 2022-es év első 8 hónapjára megadja a 12 milliós bevétel lehetőségét - ez azért érdekes a katások számára, mert így - a katából távozók is - még a szeptemberben életbe lépő új szabályozás előtt maximalizálni tudják a bevételeiket, anélkül, hogy a 40 százalékos komoly adóterhet kellene megfizetniük.

A katásoknak ugyanakkor figyelni kell arra, hogy az alanyi áfa-mentesség is csak évi 12 millió forintos bevételi határig érvényes, e fölött már nemcsak, hogy 40 százalékkal kell adózni, de meg kell fizetni az áfát is. A katázók az alanyi áfa mentességüket épp a 12 milliós bevételi határ fölött vesztik el.

A parlament múlt kedden 24 óra leforgása alatt fogadta el az új kata-törvényt, miután a jelenlegi 450 ezer katázó közül százezrek lesznek kénytelenek maguk mögött hagyni a katázást, és magasabb adózású tevékenységi formát választani. Orbán Viktor jónak nevezte, és elsősorban a nyugdíjbefizetésekkel, a nyugdíjkasszával indokolta a már szeptemberben hatályba lépő szigorítást.

Ez ellen viszont sorozatos tiltakozások, demonstrációk vannak, az ellenzék Alkotmánybírósághoz fordul, de rendkívüli parlamenti ülésnapot is kezdeményeznek augusztus 8-ra.

Novák Katalin, a törvény hétfői aláírását követően kiadott közleménye szerint „Alaposan megvizsgáltam és megfontoltam az elfogadott törvényt, ahogy a hozzám érkezett észrevételeket is. Olyan okot, amely miatt az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnom, nem találtam. A törvényhozói szándék, a változtatás célja aligha vitatható. Érzékelem ugyanakkor a felháborodást. Azt, hogy sokak számára nehézséget jelent majd az új helyzethez való gyors alkalmazkodás. Megértem, hogy kérdéseik vannak. Helyesebb lett volna, ha a módosításokról érdemi egyeztetés után születik döntés. Gyors változtatás esetén is elvárható, hogy a Kormány megfelelően segítse az érintetteket. Megbeszélést folytattam a kormányfővel és a Kormány tagjaival, és ígéretet kaptam arra, hogy a részletszabályok kialakítása során megnyugtató válaszok születnek a jogosan felmerülő kérdésekre.”

Közben a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint durva hibát hagytak az új katatörvényben. A törvény szerinti adóalanyiság bejelentésére vonatkozó nyilatkozat 2022. augusztus 1-jétől tehető meg a 4. §-ban foglalt szabályok szerint. Az adóalanyiság bejelentésére vonatkozóan 2022. szeptember 25-éig megtett nyilatkozat alapján az adóalanyiság a 4. § (1) bekezdésétől eltérően 2022. szeptember 1-jétől jön létre.

Aki a törvény szerinti adóalanyiság választására nem jogosult, 2022. augusztus 31-én a kisadózó vállalkozások tételes adóját alkalmazó egyéni vállalkozó az Szja tv. 50–56. §-a szerinti átalányadózás választását a 2022. adóévre vonatkozóan 2022. október 31-éig jelentheti be. A bejelentés módját és formáját az állami adó-és vámhatóság honlapján 2022. augusztus 15-éig közzé teszi.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete hétfő este közleményt adott ki arról, hogy szerintük durva hiba maradt az új katatörvényben - írta a 24.hu. Mint közleményükben írták, az új katatörvény szerint az átalányadózásra való áttérés nem választható 2022. szeptember elsejével.

A MKOE szerint a jogi problémát az átalányadózás választásáról szóló részben az „adóév” kifejezés okozza, ráadásul a törvény indoklása még egyértelműbbé teszi a kormányzati kommunikációval ellentétes jogalkotási hibát, mert ott már nem is adóévre, hanem 2022. évre vonatkozna az átalányadó visszamenőleges választása. Hozzátették, hogy az észrevételt már szombat éjjel eljuttatták emailben a Sándor-palotába, de nem kaptak választ.

Kevesebb