Részlegesen eltörlik a rezsicsökkentést

2022. július 14., csütörtök 08:50

Miután Orbán Viktor az európai energiaellátással kapcsolatos helyzet miatt szerda délelőtt összehívta a kormánykabinetet, délután Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd kormánybiztos és Szentkirályi Alexandra kormányszószivő tartott sajtótájékoztatót. Az egyik legfontosabb kormánydöntés az volt, hogy alapjaiban nyúltak hozzá a rezsicsökkentéshez. A bejelentés szerint augusztustól csak az átlagfogyasztás mértékéig lesz rezsicsökkentett az elektromos áram- és a gáz ára, e feletti fogyasztásra vonatkozóan a piaci ár lesz érvényes.

A miniszter sajtótájékoztatóját azzal kezdte, eljött az idő, hogy energiaveszélyhelyzetet hirdessenek Magyarországon, ugyanis egy év alatt a világpiacon az áram ára ötszörösére, a gázé pedig hatszorosára emelkedett. Nem lesz gáz télre Európa nagy részében - folytatta Gulyás, aki ezután azt is bejelentette, hogy a kormány 7 intézkedéssel fékezné meg az energiaválságot.

Az intézkedések a következők:

Gulyás bejelentése szerint a rezsicsökkentett árat a lakossági átlagfogyasztásig biztosítják. A határok a következők lesznek:

Aki tud tenni az energiaellátás biztonságáért, annak kell tennie érte, fogalmazott az utolsó ponttal kapcsolatban Gulyás. Így annak, aki az átlag felett fogyaszt gázból és áramból, többet kell fizetnie, vagy mérsékelnie a fogyasztását. Ez a pénz a rezsivédelmi alapba megy - jelentette ki.

Németh Szilárd kormánybiztos ezután ismertette, hogy a kormány azért rendelte el energia veszélyhelyzetet, hogy a rezsicsökkentést fent tudják tartani. A rezsicsökkentésbe azonban a kormánybiztos szerint nem fér bele az átlagon felüli fogyasztás. Az átlagfogyasztás évente 2523 kilowattóra az áramnál, a gáznál pedig 1729 köbméter. A nagycsaládosok egyébként ez alól is kivételt képeznek. Számukra a kedvező fogyasztási limit megmarad: a 3 gyerekes családoknak a limit: 2329 köbméter, és minden további gyereknél még 300 köbméter kedvezményes fogyasztást fognak biztosítani. A villanynál nem, de a gáznál ez megmarad - tette hozzá Németh Szilárd.

Kevesebb